Τώρα πια δεν έχει κανένα νόημα να ρωτήσει κανείς τους κυβερνώντες, «γιατί βρε παιδιά, αφού θα καταλήγατε να υποβάλετε εαυτούς σε αξιολόγηση, τον Μάιο του 16, δεν το κάνατε από τον Φεβρουάριο του 15, να έχουμε αποφύγει όλα τα δεινά, που δεν είναι μόνο το κλείσιμο των τραπεζών, αλλά τα πολύ σκληρότερα μέτρα που αναγκασθήκατε να δεχθείτε;».
Τώρα πήραν μια καταρχήν αξιολόγηση και εξασφάλισαν πάλι «την δόση μας», αφού έχουμε καταστεί βαρέως εξαρτημένοι και χωρίς «την δόση μας» πέφτουμε σε κώμα. Και βεβαίως η μερίδα του λέοντος, και τίγρεως μαζί, θα πάει για την εξυπηρέτηση του χρέους. Αλλά υπάρχει και κάτι παρήγορο. Ότι επί πέντε μήνες θα πέφτουν στην αγορά από επτακόσια εκατομμύρια ευρώ, ώστε να μειωθούν τα χρέη του δημοσίου προς ιδιωτικούς φορείς στο εσωτερικό. Από οφειλές σε γιατρούς και φαρμακεία, έως εργολάβους και προμηθευτές του δημοσίου.
Βεβαίως οι παραχωρήσεις που έκαναν είναι πολλές, οδυνηρές και αμφίβολης βιωσιμότητας. Με λίαν πιθανή εξέλιξη κάποιες από αυτές να ακυρωθούν, με προσφυγές στη δικαιοσύνη. Όπως για παράδειγμα η διάταξη να μην χορηγείται η σύνταξη αποθανόντος στην χήρα του, αν είναι μικρότερη των 67 ετών, έστω και αν δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα. Και η όλως αντισυνταγματική διάταξη να στερείται η χήρα παντελώς την σύνταξη, αν έχει μεγάλη διαφορά ηλικίας με τον εκλιπόντα. Όπερ καθιερώνει, σε παγκόσμια πρωτοτυπία, «δικαίωμα» της κρατικής εξουσίας, της εκάστοτε κυβέρνησης, να καθορίζει, κρατικός αποδεκτή και μη, επιλογή συντρόφου.
Σε λίγο μπορεί να μπει και διάταξη που απαγορεύει την σύνταξη θανάτου σε όσες είναι ξανθές, είτε από φυσικού τους είτε από βαφής κομμωτηρίου. Έτσι για να έχουν δουλειά οι δικηγόροι που θα κάνουν πρόσφυγες στα ακυρωτικά δικαστήρια.
Αλλά το θετικό στοιχείο υπάρχει. Θα περάσουμε φέτος ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι. Όχι σαν το περσυνό. Και θα μπει λίγο ζεστό χρήμα στην αγορά. Αρκεί να μην έχουμε πάλι πισωγυρίσματα ως την επομένη εκταμίευση «της δόσης μας». Αυτό το θετικό στοιχείο οφείλει να το αποδεχτεί και η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η όποια, για την ώρα, στέκεται μόνο στην στεναχώρια της, που χάλασε το όνειρο για πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι.
Εδώ που φθάσαμε, ισχύει, για την γηραιά Ελλάδα, η παροιμία «και το λίγο, της γριάς, καλό της κάνει».
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
[email protected] |