Αποζημίωση των δενδροκαλλιεργητών της Π.Ε. Κοζάνης και Π.Ε. Φλώρινας ζητά το ΚΚΕ

2 Min Read

Ερώτηση των Βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές κερασιών, μηλιών και αμυγδαλιών στην περιοχή της Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης και Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας για τις ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών, έκαναν οι Βουλευτές Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

- Advertisement -

Οι ίδιοι κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και να θα αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν. Επίσης, ζήτησαν να γίνει αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκής χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κ.λ.π.

Όπως ανέφεραν, έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές στις κερασιές, τις μηλιές και τις αμυγδαλιές στην περιοχή της Εορδαίας της Π.Ε. Κοζάνης και στην περιοχή του Αμυνταίου Π.Ε. Φλώρινας. 

Συγκεκριμένα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, των έντονων βροχοπτώσεων του προηγούμενου διαστήματος και των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην συνέχεια, καθώς και της έντονης σκόνης δεν έγινε σωστή γονιμοποίηση κατά την ανθοφορία με αποτέλεσμα να προκύψει καρπόπτωση. Σε μερικές περιπτώσεις η ζημιά αγγίζει το 100%. Αυτό θα έχει ως συνέπεια σημαντικά μειωμένες αποδόσεις στην παραγωγή. 

Σημείωσαν δε, πως σε συνάντηση που είχαν αγρότες της περιοχής με τον ΕΛΓΑ Κοζάνης, ενημερώθηκαν ότι ο Οργανισμός είναι ενήμερος για τις ζημιές και ότι έχει πάει ενδεικτικά για αυτοψίες αλλά δεν μπορεί να βγάλει αναγγελίες ζημιών διότι δεν καλύπτονται τα αίτια από τον Κανονισμό του.

«Σε αυτές τις συνθήκες, οι αγρότες των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση γιατί πρόκειται για συνεχόμενες ζημιές των τελευταίων χρόνων στην αναμενόμενη παραγωγή και στο εισόδημά τους. Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν σε μια περίοδο που οι αγρότες είναι αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος παραγωγής και ήδη έχουν κάνει το σύνολο των καλλιεργητικών εξόδων τους για την φετινή παραγωγή» υπογράμμισαν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ. 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση