Άρχισαν… τα όργανα- Χαμένοι… στους αριθμούς οι διαχειριστές της πανδημίας στην Κοζάνη

4 Min Read

Η κακή εξέλιξη που έχει η πανδημία γίνεται αφορμή για εντάσεις μεταξύ των εμπλεκομένων που βλέπουν τις μέρες να περνούν, αλλά βελτίωση να μην υπάρχει, με τους αριθμούς των κρουσμάτων να αυξάνονται καθημερινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Οκτώβριο έως σήμερα από τα 20-25 κρούσματα ημερησίως, φτάσαμε στα 60.

Σαφείς αναφορές για μη συνεργασία του ΕΟΔΥ με τους τοπικούς γιατρούς έκανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χ. Τσεβεκίδης

«Να συμπεριληφθούν και οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, οι γιατροί σε κάθε περιοχή», στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, ζήτησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ΘΕΜΑ 104,6, λίγο πριν συμμετάσχει στη συνάντηση των τοπικών φορέων του νομού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Αναφερόμενος στην βαριά επιδημιολογική εικόνα της Κοζάνης, ο κ. Τσεβεκίδης σημείωσε ότι υπήρξαν πολλοί παράγοντες που οδήγησαν στο σημείο αυτό, αλλά υπογράμμισε ως αδύναμο σημείο στη μάχη κατά του ιού, τη μη συνεργασία του ΕΟΔΥ με τους τοπικούς παράγοντες.

«Έχουμε μία έλλειψη πληροφόρησης για το τι ακριβώς συμβαίνει με τα κρούσματα. Ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία έχουν μεν την εικόνα, αλλά αυτή η πληροφορία, δεν δίνεται, δεν διαχέεται στους ιατρικούς συλλόγους και τους γιατρούς για να μπορέσουμε να δούμε τι γίνεται σε κάθε περιοχή. Τα μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης, η εικόνα που έχουμε είναι αποσπασματική. Δεν παίρνουν την γνώμη και τη γνώση των τοπικών παραγόντων, παρότι εμείς έχουμε εικόνα, την ανθρωπογεωγραφία και τις κινήσεις των ανθρώπων. Πώς θα κάνουν σοβαρή ιχνηλάτηση από την Αθήνα; Πώς θα καταλάβουν τι γίνεται;» δήλωσε με νόημα ο κ. Τσεβεκίδης, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να κατηγορούμε συνέχεια έναν πολίτη, θα πρέπει να δούμε και τι κάνουμε εμείς».

Παράλληλα επισήμανε ότι «δεν έχουμε μαγικές λύσεις. Υπάρχει πάντα το δίλλημα, από τη μία η δημόσια υγεία και από την άλλη η οικονομία και η υπόλοιπη ζωή». Ο κ. Τσεβεκίδης σημείωσε ότι πρέπει να αναζητηθούν «οι βέλτιστες λύσεις, να μην πάμε σε πρωτόγονες λύσεις, πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι, «έχουμε αυτό άρα κλείστε τα όλα, δεν ξέρουμε πώς θα ζήσετε, πάρτε ένα επίδομα».

«Να δούμε τα πραγματικά προβλήματα, είναι πιο δύσκολο, θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια, αλλά αυτό είναι το πιο σωστό για να αντιμετωπίσουμε δίκαια μία κρίση γιατί διαφορετικά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλου είδους προβλήματα», κατέληξε.

Κακός συντονισμός και λάθος τηλεφωνικοί αριθμοί

Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της σύσκεψης με τον Υπουργό έγινε συζήτηση μεταξύ των παριστάμενων εμπλεκόμενων φορέων και αναφορές στο γεγονός ότι το κρίσιμο τελευταίο δεκαήμερο υπήρξε κακός συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών ΕΟΔΥ, νοσοκομείων, ιδιωτικών εργαστηρίων και πολιτικής προστασίας.

Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι ο ΕΟΔΥ δεν είχε την έγκαιρη και τα σωστά στοιχεία (ακόμα και τους τηλεφωνικούς αριθμούς) όλων των πολιτών που νόσησαν κυρίως από ιδιωτικά εργαστήρια αλλά και από ορισμένες μονάδες υγείας, κάτι που οδήγησε στην αποτύπωση λάθος εικόνας και στον εφησυχασμό.

Υπήρξαν αναφορές στο γεγονός ότι πολλοί από τους επιβεβαιωμένα νοσούντες κυκλοφορούσαν κανονικά, χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει το πρωτόκολλο της ιχνηλάτησης και άλλες περιπτώσεις ακραίας ανευθυνότητας.

Μοιραστείτε την είδηση