Χαμηλά ο πήχης του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Κοζάνης

4 Min Read

Νέες μελέτες και εντάξεις έργων μέσα στο 2023 «υποσχέθηκε» η δημοτική αρχή

106 έργα ύψους 26,8εκ. ευρώ περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης, το οποίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ένα πρόγραμμα χαμηλών προσδοκιών, με αρκετά έργα να έρχονται από προηγούμενα χρόνια και αποπληρωμές ολοκληρωμένων έργων, το οποίο και θα χρηματοδοτηθεί από  το ΕΣΠΑ (25%), της απαλλοτρίωση της Ποντοκώμης (25%) και τον Τοπικό Πόρο (23%).

Η Δημοτική αρχή όμως δηλώνει αισιόδοξη πως έχει ετοιμάσει ένα πλάνο, το οποίο θα οδηγήσει σε νέες μελέτες και εντάξεις μέσα στο 2023, οι οποίες και θα αλλάξουν το τοπίο.

Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό της φετινής χρονιάς ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κοζάνης Μιχάλης Πεχλιβανίδης έκανε λόγο για δεσμεύσεις έργων 4,6εκ. ευρώ ενώ συνολικά( δηλαδή από προηγούμενα και επόμενα χρόνια)  όπως τόνισε «τρέχουν» δεσμεύσεις 12,9εκ. ευρώ στους τομείς της Πρόνοιας (37% ) με κύριο έργο το κτήριο της Ηλιαχτίδας, Κοινόχρηστους Χώρους  (21%), Οδοποιία (15%), Πολιτισμός (8%) , Αθλητισμός (5%) και Αντιπλημμυρικά (3%).

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Νούλα Τουμπουλίδου η οποία αναφέρθηκε σε μια σειρά μελέτες και  έργα (οδοποιίας, πεζοδρομήσεις,  πλατείες, αναπλάσεις, Open mall, αθλητικές εγκαταστάσεις) για την πόλη και τις τοπικές κοινότητες  για τα οποία γίνονται προσπάθειες να ωριμάσουν και να ενταχθούν στη συνέχεια στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου με στόχο το αύριο του τόπου. «Στόχος μας είναι ο επαναπροσδιορισμός του χαρακτήρα του Δήμου ως επίκεντρο της περιοχής και στη μεταλιγνιτική εποχή, να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο» ανέφερε.

Το γεγονός ότι η κα Τουμπουλίδου δεν στάθηκε σε έργα ενταγμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα αλλά σε μια σειρά από έργα χωρίς μελέτες και εντάξεις στηλίτευσε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χάρης Κουζιάκης χαρακτηρίζοντας το τεχνικό πρόγραμμα «πλασματικό, φτωχό και ελλιπέστατο»

«Μετά την παρουσίαση των στοιχείων του Τεχνικού Προγράμματος από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας, παρακολουθήσαμε μια παλαιοκομματικού προεκλογικού χαρακτήρα επίδειξη έργων, στη σφαίρα της φαντασίας και του ονειρικού» ανέφερε προσθέτοντας πως μετά από 3,5 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου υπάρχει δείγμα γραφής για το τι έκανε και τι δεν έκανε, η δημοτική αρχή.

Ο κ. Κουζιάκης κατηγόρησε επίσης  τη δημοτική αρχή ότι μετά από 3,5 χρόνια επανάφερε θέματα, που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή όπως το ΣΒΑΚ ο ΟΣΕ και το Open Mall, που ήταν παγωμένα.

Ο Κυριάκος Μιχαηλίδης έκανε λόγο για θετικό πρόσημο στο τεχνικό πρόγραμμα και σημείωσε ιδιαίτερα το μεγάλο πρόβλημα, που υπάρχει με τους εργολάβους των δημοσίων έργων, λόγω των συνεχών και μεγάλων ανατιμήσεων σε υλικά αλλά και στο ενεργειακό κόστος.

Ο Φώτης Κεχαγιάς τόνισε από την πλευρά του πως μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή δεν αντιμετωπίζει τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου (μετεγκατάσταση Ποντοκώμης, το κολυμβητήριο, η λειτουργία του κλειστού της Λευκόβρυσης, τηλεθέρμανση κ.α.) με «τεράστιες ευθύνες» για τις τρεις παρατάξεις.

Τη δυσαρέσκεια τους εξέφρασαν Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων που εκφράστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για έργα που δεν έγιναν ή που δεν εντάχθηκαν.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο, που όλος ο κόσμος αλλάζει ρότα, πόσο μάλλον η περιοχή μας, που πρέπει να διαμορφώσει ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο» ανέφερε κλείνοντας ο Δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτα  και πρόσθεσε πως «δουλεύουμε συστηματικά σε όλα τα μέτωπα για αυτό».

Το τεχνικό πρόγραμμα υπερψηφίστηκε με 22 ψήφους υπέρ, 7 κατά  και ένα λευκό.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και ο προϋπολογισμός του Δήμου Κοζάνης, που ανέρχεται σε 102εκ. ευρώ με το Δήμαρχο να κάνει λόγο για αξιοσημείωτη συνέπεια, ιδίως σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις του δήμου προς την αγορά.

Τέλος σταθερά θα παραμείνουν για το 2023 τα δημοτικά τέλη.

Γιάννης Κωσταρέλλας –www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση