Χάνουμε

1 Min Read

Είναι προφανές απ’ όσα βλέπουμε γύρω μας ότι ως έθνος “χάνουμε λάδια”. Απο ‘δω έρχεται, απο ‘κει πάει, γίνεται όλο και πιο προφανές ότι μας έχει μείνει στοκ ότι πιο δεύτερο και άχρηστο υπάρχει. Και μ’ αυτό πρέπει να πορευτούμε.

Η διαρροή μυαλών, το γνωστό “brain drain” συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και ουδείς κάνει κάτι για να τη σταματήσει. Η Ελλάδα αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο brain drain που έχει ποτέ συμβεί σε προηγμένη δυτική οικονομία στη σύγχρονη εποχή.

Αυτό αποδεικνύεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα που μας έχει φέρει η κρίση. Τίποτα άλλο δεν είναι τόσο απελπιστικό όσο το ότι χάνουμε διαρκώς ανθρώπινο κεφάλαιο. Χιλιάδες νέοι, πάνω στους οποίους έχει επενδύσει το ελληνικό σύστημα, φεύγουν για να εργαστούν σε χώρες, οι οποίες δεν επένδυσαν τίποτα σ’ αυτούς. Και μένουμε με τη δεύτερη και τρίτη διαλογή.
Αν εξακολουθήσουμε να κρατάμε τον ακαδημαϊκό χώρο κλειστό και την έρευνα για τους λίγους, μη προσελκύοντας κεφάλαια για καινοτομία και ανάπτυξη, είναι βέβαιο ότι η διαρροή θα συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό. Αν δε δοθεί χώρος για την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας και την εξαγωγή καινοτόμων προτάσεων, τότε η μόνη οδός είναι ο εσωστρεφής και αδιάκοπος κατήφορος.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση