Χωρίζουν οι δρόμοι Κοίλων και Νέας Καρδιάς

3 Min Read

Ομόφωνα ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης, η θετική  εισήγηση ώστε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα αναγνωρίζει ως αυτοτελή κοινότητα τον οικισμό της Νέας Καρδιάς, μετά το αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού και τη συλλογή υπογραφών των κατοίκων του.

Ώς αυτοτελή κοινότητα, λόγω των ιδιαίτερων μορφολογικών χαρακτηριστικών, των ηθών και των εθίμων που έχουν, ζήτησαν να αναγνωριστει ο οικισμός της Νέας Καρδιάς Κοζάνης, οι κάτοικοι της στο το δημοτικό συμβούλιο που έγινε την Τρίτη το βράδυ, μαζεύοντας 277 υπογραφές των κατοίκων της. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους κατοίκους τον Κοίλων, απλώς εμείς ως Νέα Καρδιά θέλουμε να κάνουμε δική μας κοινότητα» τόνισε ένας κάτοικος του χωριού.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης ανέφερε πως είναι μια περίπτωση η οποία πηγαίνει πίσω 12 χρόνια και πριν την απογραφή του 2011 πάρθηκε η απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, η οποία προσδιόριζε ότι ο οικισμός της Καρδιάς είναι ένας αυτοτελής οικισμός. «Όλοι μας έχουμε την αίσθηση για το πως είναι τα Κοίλα και η Καρδιά, μπορεί να μην απέχουν πολύ, αλλά είναι ένας διακριτός οικισμός ο οποίος έχει πολύ συγκεκριμένα και διακριτά χαρακτηριστικά από τα Κοίλα» σημείωσε ο κ. Μαλούτας.

Συνέχισε λέγοντας πως ο οικισμός της Καρδιάς προέρχεται από μετεγκατάσταση και ένα χωριό αναγκάστηκε να  διασπαστεί  και το μισό πήγε στην Πτολεμαΐδα. «Οι κάτοικοι με τη μέχρι τώρα πορεία τους, έχουν αποδείξει πως κρατούν ήθη, έθιμα, παραδόσεις, πολιτισμό και την ιστορία των προγόνων τους από το ιστορικό χωριό της Νέας Καρδιάς. Παρά τα όποια προβλήματα μπορεί να προέκυπταν από τη συνύπαρξη των δύο οικισμών, κατά βάση υπήρχε μια αρμονική συνεργασία των δύο οικισμών. Παρόλα αυτά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει ο οικισμός της Νέας Καρδιάς διατηρούνται και αναδεικνύονται και είναι αυτά που μπορούν να αποτελέσουν το βήμα πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου» τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, γνωμοδοτώντας θετικά για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ο κ. Κουζιάκης ανέφερε πως είναι δεδομένο πως έπρεπε να έχει ληφθεί αυτή η απόφαση εδώ και καιρό και πως ενώ είναι ενωμένοι οι δύο οικισμοί, έχουν εντελώς διαφορετικά πολιτισμικά κ.α. χαρακτηριστικά. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση