Crowdsourcing

2 Min Read

Τη συμβολή των πολιτών με ιδέες και προτάσεις σχετικά με την οργάνωση των εγκαινίων της νέας Βιβλιοθήκης της Κοζάνης ζητά ο δήμος.
Και δεν κάνει άσχημα, αφού το crowdsourcing (πληθοπορισμός στα ελληνικά) είναι μια νέα μέθοδος για να συμβάλλουν οι πολίτες σε όσα τους αφορούν.
Στην εποχή του Web 2.0 οι πολίτες παίρνουν πια ενεργό μέρος, όχι μόνο παρατηρώντας και καταγράφοντας τα κακώς κείμενα, σηκώνοντας παντιέρα αποκλειστικά μέσω του πληκτρολογίου, αλλά αποτελώντας μέρος της λύσης.
Όπως συνέβη για παράδειγμα με την πετρελαιοκηλίδα της BP που γέμισε τον Κόλπο του Μεξικού και για την αντιμετώπιση της οποίας ζητήθηκε η συμβολή των πολιτών με την επιστημονική τους ιδιότητα. Ήταν δε τόσο μεγάλη η συμμετοχή που ακόμα και οι ίδιοι οι διοργανωτές αυτής της διαδικασίας δεν το πίστευαν.
Κάπου εδώ σταματά όμως η συνεισφορά των πολιτών ως εθελοντών και ξεκινά ο επίσημος ρόλος των θεσμικών φορέων που πρέπει να εξασφαλίζουν τα εργαλεία και τις διαδικασίες, καθώς ο εθελοντισμός έχει συγκεκριμένα όρια και αφορά σε συγκεκριμένες δράσεις.
Το ξεκαθάρισμα αυτό είναι απαραίτητο, καθώς όπως λέει και ο σοφός λαός «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».
Υπάρχουν θέματα τα οποία λύνονται στη σφαίρα του εθελοντισμού και της καλής θέλησης μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων και άλλα για τα οποία απαιτείται συγκεκριμένη παρέμβαση και ανάληψη ευθύνης από εκείνους που έχουν θεσμικά το ρόλο αυτό.

Ιωάννα
[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση