Δεν υφίσταται θέμα παραιτήσεων για τη διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ

3 Min Read

Κ. Κυτίδης: Ο υφυπουργός Πολιτισμού επηρεάστηκε από τις πιέσεις

«Πρόσω ολοταχώς» για προκήρυξη νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης έχει βάλει ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του πολιτιστικού φορέα της πόλης, μετά και την οριστική απόρριψη της εκλογής του Γιώτη Βασιλειάδη από τον υφυπουργό Πολιτισμού. Το βράδυ της Πέμπτης έγινε, μετά από αρκετές ημέρες, λόγω κωλύματος του προέδρου, η συνεδρίαση του ΔΗΠΕΘΕ και αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες επαναπροκήρυξης της θέσης, αυτή τη φορά σύμφωνα με τα όσα ζητά το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να μην υπάρξει νέο κώλυμα.

- Advertisement -

Μέχρι τότε, το Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο» φως στον πρόεδρο Νίκο Κέφαλο να διερευνήσει την δυνατότητα συγκρότησης Καλλιτεχνικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από ανθρώπους του θεάτρου και καταξιωμένα πρόσωπα του πολιτισμού, αντικείμενο της οποίας θα είναι η κατάρτιση και ο σχεδιασμός του καλλιτεχνικού προγράμματος του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στη συνεδρίαση του οργάνου ο κ. Κέφαλος, το μοντέλο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής εφαρμόζεται στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και ίσως μπορεί να εφαρμοστεί και στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. «Είπαμε στον πρόεδρο να αναζητήσει όλες εκείνες τις λεπτομέρειες και τις πληροφορίες, προκειμένου να δούμε πώς και αν αυτό είναι εφικτό να γίνει και εδώ» είπε στον «Χ» το μέλος του συμβουλίου Κώστας Κυτίδης.

Ο ίδιος, μιλώντας στο «Χ», εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την αποτυχημένη έκβαση της εκλογής του Καλλιτεχνικού Διευθυντή ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, τονίζοντας πως ο υφυπουργός Πολιτισμού λειτούργησε «επηρεαζόμενος από τις επιστολές και τις πιέσεις ηθοποιών, σκηνοθετών και όσων έχουν πει και έχουν γράψει πολλά για την διαδικασία εκλογής, η οποία ήταν απολύτως σύννομη. Είμαι από το 2010 στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και ποτέ δεν στείλαμε στο Υπουργείο το σκεπτικό της εκλογής του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Στέλναμε απλά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας γιατί πολύ απλά τους λόγους που κάποιος ψηφίζει τους εξηγεί στον εαυτό του και με την ψήφο του. Μόνο για τον τελευταίο Καλλιτεχνικό Διευθυντή στείλαμε σκεπτικό απόφασης και αυτό από υπερβάλλοντα ζήλο του Προέδρου τότε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυτίδης.

«Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη»

Είτε και όταν αποφασιστεί η επιλογή της Καλλιτεχνικής Επιτροπής είτε και όταν επαναπροκηρυχθεί η θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, ο χρόνος κυλά και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης παραμένει χωρίς σχεδιασμό και πρόγραμμα. «Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη γιατί ούτε κάτι παράνομο έγινε ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε κάτι κι άφησε μια κατάσταση να κυλά. Αντιθέτως εμείς πιέσαμε για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και το υπουργείο Πολιτισμού καθυστέρησε σημαντικά στο να καταλήξει στην απόφαση έγκρισης ή απόρριψης της εκλογής του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Άρα δεν υφίσταται θέμα παραίτησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυτίδης, απαντώντας στην ερώτηση για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Ο ίδιος είπε εμφατικά πως όλα όσα γίνονται είναι πάνω στο τραπέζι και δεν γίνεται καμία διαδικασία εν κρυπτώ.

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση