Δώρα Τολίκα: Ο Δήμος μπορεί να υποστηρίξει ένα σύγχρονο Κέντρο ασθενών με άνοια στην Κοζάνη

5 Min Read

Η υποψήφια της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη-Τόπος Να Ζεις» μιλά στον «Χ»

Με στόχο την δημιουργία μιας νέας δομής που θα υποστηρίζεται σθεναρά από τον Δήμο Κοζάνης, ενός κέντρου για ασθενείς με άνοια, η νευρολόγος του νοσοκομείου Κοζάνης Δώρα Τολίκα αποφάσισε να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο συνδυασμός της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη-Τόπος Να Ζεις» αποτελεί για την ίδια την πολιτική της «στέγη» και όπως εξηγεί στη συνέντευξή της στον «Χ», υιοθέτησε χωρίς δεύτερη σκέψη την συγκεκριμένη πρόταση που μπορεί να δώσει μια διέξοδο στους ανοϊκούς ασθενείς και τις οικογένειες τους.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

«Το ερώτημα του «που να αφήσω τον άνθρωπό μου» το ακούω καθημερινά από όλους όσους έρχονται στο νοσοκομείο Κοζάνης και στο Ιατρείο Άνοιας. Οι συγγενείς των ασθενών με άνοια τις περισσότερες φορές χάνουν την δουλειά του και απολύονται γιατί θα πρέπει να μένουν με τους ανθρώπους τους. Χρειάζεται να τους απασχολούν, να τους φροντίζουν, να τους προσέχουν επί 24ωρου βάσεως. Το Κέντρο Ανοϊκών Ασθενών που μπορεί να υποστηρίξει ο Δήμος Κοζάνης, θα μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά για 8 ώρες την ημέρα γιατί θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας αφού θα υπάρχουν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και άλλες ειδικότητες που θα χρειαστούν» περιγράφει η κ. Τολίκα.

Η ίδια ως νευρολόγος, είναι υπεύθυνη του Ιατρείου Άνοιας που λειτουργεί ατύπως στο νοσοκομείο Κοζάνης καθημερινά. Ως γνώστρια του χώρου και των θεμάτων της άνοιας, θεωρεί πως εφόσον δημιουργηθεί αυτό το Κέντρο, θα ανακουφίσει και τους συγγενείς των ασθενών αλλά και θα απασχολεί τους ασθενείς που τόσο το έχουν ανάγκη. «Σε ένα τέτοιο Κέντρο οι ασθενείς θα απασχολούνται με διάφορους τρόπους. Θα τους διαβάζουν, θα κάνουν μουσικοθεραπεία και χοροθεραπεία, θα λύνουν σταυρόλεξα, θα ενδυναμώνονται πνευματικά, θα κάνουν διάφορα πράγματα με τα χέρια τους κ.α. Ο ασθενής με άνοια χρειάζεται την «ρουτίνα» του και ταυτόχρονα τα συγγενικά τους πρόσωπα θα μπορούν να εργαστούν» εξηγεί η κ. Τολίκα.

Όσον αφορά στην συμμετοχή της για πρώτη φορά στα κοινά, αναφέρει πως ασχολούνταν λίγο πιο αποστασιοποιημένα αλλά στον κλάδο της αφού είχε βάλει υποψηφιότητα στην ΟΕΝΓΕ και υπήρξε μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Θεωρεί πως οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν στα κοινά και να ενδιαφέρονται γι’ αυτά και εκφράζει την λύπη της που δεν βλέπει στην Κοζάνη κάτι τέτοιο, κάνοντας, ταυτόχρονα, και την αυτοκριτική της που δεν αποφάσισε να κατέβει νωρίτερα σε αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Με τον Χάρη Κουζιάκη μας συνδέει φιλία πολλών ετών και πριν λίγους μήνες όταν μου έκανε πρώτη φορά την πρόταση να κατέβω με την Δημοτική Κίνηση στις εκλογές, σχεδόν την απέρριψα από την αρχή. Ωστόσο την επόμενη φορά που μιλήσαμε μου είπε κάτι που πραγματικά με ξύπνησε. Μου είπε πως πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά και να ενδιαφερόμαστε στην πράξη για τον τόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά μας και ζούμε εδώ και αμέσως με έπεισε. Ωστόσο με στεναχωρεί το γεγονός ότι όλοι έχουν άποψη και γνώμη αλλά κανείς δεν σηκώνεται από τον καναπέ. Οπότε εγώ αυτή τη φορά σηκώθηκα και έκανα το βήμα και καλώ τους πάντες να σκεφτούν και να αναρωτηθούν τι πραγματικά κάνουν για την πόλη που ζουν» ανέφερε η κ. Τολίκα.

Όπως λέει βρίσκεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την προεκλογική περίοδο γιατί έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολύ κόσμο. Τα ζητήματα που τίθενται από την κοινωνία είναι κυρίως η ακρίβεια και η ποιότητα ζωής, η απώλεια θέσεων εργασίας λόγω απολιγνιτοποίησης και η φυγή των νέων ανθρώπων. Στα χωριά του Δήμου Κοζάνης, πρώτο πρόβλημα που τίθεται είναι το κόστος της θέρμανσης και η σύνδεση τους με την πόλη. Λόγω της θέσης της στο νοσοκομείο Κοζάνης, οι περισσότεροι εκφράζουν τα παράπονά τους για την υποστελέχωση του νοσοκομείου και την καθυστέρηση των ραντεβού.

Η κ. Τολίκα δεν μασάει τα λόγια της και για την πρόταση του νυν Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα για την δημιουργία νέου νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας και την αποδυνάμωση των υπολοίπων. «Αυτό το σενάριο είναι ουτοπικό γιατί δεν χρειαζόμαστε και άλλα άδεια κτίρια. Χρειαζόμαστε προσωπικό και ο δήμος θα πρέπει να δώσει οικονομικά κίνητρα με επιδοτήσεις ενοικίου σε νέους γιατρούς για να έρθουν και να μπορούν να μείνουν με τις οικογένειές τους και να μην μένουν άγονες οι θέσεις που προκηρύσσονται. Τα τρία νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαϊδας και Γρεβενών θα πρέπει να συνεργαστούν μακριά από τοπικισμούς και να γίνει μια σωστή κατανομή κλινικών, προκειμένου να είναι πλήρως λειτουργικά και με χρήσιμες υποειδικότητες» περιγράφει η ίδια.

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση