e-Αιμοδότες: Η αιμοδοσία στην ψηφιακή εποχή

7 Min Read

Το e-Αιμοδότες είναι μια εφαρμογή για κινητά η οποία σε παρακινεί να «χαρίσεις ζωή», μέσω του εθελοντισμού για την αιμοδοσία, όπου μπορείς να γίνεις μέλος και να σώσεις ζωές. Αποτυπώνει τις τρέχουσες ανάγκες αιμοδοσίας και τις προγραμματισμένες εξορμήσεις των νοσοκομειακών υπηρεσιών της αιμοδοσίας. Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη καθώς ο κάθε χρήστης μπορεί να μπει στο play store του android κινητού του, να επιλέξει το νομό διαμονής του και να γίνει μέλος. Στόχος της είναι οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται άμεσα για τις τρέχουσες ανάγκες και να επικοινωνούν με το αρμόδιο τμήμα την κατάλληλη στιγμή.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν και δίνει χρήσιμες πληροφορίες για την αιμοδοσία, για το πως μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής αιμοδότης, ποιοι δεν επιτρέπεται να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, για το πόσο διαρκεί η διαδικασία της αιμοδοσίας, πόσο συχνά μπορεί κάποιος να δίνει αίμα, τι πρέπει να κάνει κάποιος πριν και μετά την αιμοδοσία, πληροφορίες για τη συλλογή αιμοπεταλίων καθώς και το πως μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων / μυελού των οστών και για το πως γίνεται η λήψη μοσχεύματος, δίνοντας έτσι τέλος στην παραπληροφόρηση και την άγνοια οι οποίες δημιουργούν φόβο στους υποψήφιους εθελοντές. 

Το πιο σημαντικό που προσφέρει αυτή η εφαρμογή είναι το ότι υπάρχουν οι προγραμματισμένες εξορμήσεις για το νομό διαμονής του χρήστη με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες καθώς και οι τρέχουσες ανάγκες για αίμα στην περιοχή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους χρήστες να ξέρουν το που και πότε θα είναι η επόμενη αιμοδοσία, για μπορέσουν να συμμετέχουν. Όλα αυτά έρχονται στην οθόνη του κινητού μας τηλεφώνου μέσω ειδοποιήσεων και η εφαρμογή ανανεώνεται συχνά ώστε ανάλογα με τις εξελίξεις να υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες αίματος.

Η εφαρμογή αυτή ξεκίνησε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια από μαθητές ενός σχολείου στην Κομοτηνή σε συνεργασία με τον καθηγητή τους, ενώ στην Κοζάνη και το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο» την έφερε η Παναγιώτα Καραθανάση, νοσηλεύτρια και αιμολήπτρια στο νοσοκομείο. 

Η κα. Καραθανάση, μιλώντας στον «Χ» στάθηκε στην ανάγκη που υπάρχει για εθελοντές αιμοδότες όλο το χρόνο αλλά ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού καθώς τότε είναι περισσότεροι οι περιορισμοί για να προσέλθει κάποιος για αιμοδοσία.  «Καλό θα ήταν οι ανάγκες για αίμα να καλύπτονται από εθελοντές αιμοδότες και όχι από συγγενείς, ώστε να μην υπάρχει πίεση και στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε είκοσι αιμοδότες καθημερινά, για να έχουμε απόθεμα και να μπορούμε όχι μόνο να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες για αίμα, αλλά να βοηθήσουμε και άλλους».

Παναγιώτα Καραθανάση, νοσηλεύτρια και αιμολήπτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης “Μαμάτσειο”

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πόσο έχουν βοηθήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να προσέλθει η νεολαία στην αιμοδοσία. «Καλό είναι να όποιος μπορεί να έρχεται να δίνει αίμα και σαφώς θέλουμε και νέους αιμοδότες». Η ίδια διευκρινίζει πως η αιμοδοσία γίνεται σε ξεχωριστό χώρο με υγιείς ανθρώπους, ενώ προσφέρουν χυμό, μπισκότο, φρυγανιά και τυρί. 

Οι ανάγκες για αίμα δεν σταματούν ποτέ. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι αιμοδοσίες όλης της χώρας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε επάρκεια αίματος. Οι εν δυνάμει αιμοδότες συχνά αναβάλλουν την αιμοδοσία είτε γιατί δεν έχουν χρόνο είτε από αμέλεια. Το αίμα δυστυχώς δεν κατασκευάζεται ούτε παράγεται, παρά μόνο χαρίζεται. Δεν πρέπει να περιμένουμε η ανάγκη να χτυπήσει τη δική μας πόρτα. 

Η προσφορά του αιμοδότη είναι ανεκτίμητη και δεν κοστίζει τίποτα, παρά μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο μας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή καθώς και ο σταθμός αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειο» έχουν σελίδες και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου μπορεί να τα ακολουθήσει ο καθένας.

Τέλος, η κα. Καραθανάση σημείωσε πως η αιμοδοσία είναι στάση ζωής και δεν χρειάζεται να γίνεται μόνο όταν υπάρξει κάποια ανάγκη. Πρέπει να γίνεται συστηματικά και πρέπει να αναπτύξουμε το αίσθημα της εθελοντικής αιμοδοσίας ώστε να γίνει τρόπος ζωής. « Η ιδέα του να μοιράζεσαι την καλή σου υγεία όπου και να είσαι προς όφελος των ασθενών θα έπρεπε να είναι το όραμα των συνειδητοποιημένων πολιτών. Ο δρόμος προς το νοσοκομείο είναι πάντα ο ίδιος, μία ευθεία από το δημαρχείο. Το έμπειρο και ευδιάθετο προσωπικό εγγυάται μια ασφαλή και ευχάριστη αιμοδοτική εμπειρία».

Τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος αιμοδότης:

ΗΛΙΚΙΑ: Εθελοντής αιμοδότης μπορεί να γίνει κάθε άτομο, που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν έχει υπερβεί το 65ο έτος. Για μικρότερη ηλικία, δηλαδή το 17ο έτος, χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση του γονέα ή του κηδεμόνα.

ΥΓΕΙΑ: Ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης πρέπει να είναι υγιής, δηλαδή να μην έχει καμία σοβαρή ή χρόνια πάθηση.

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Να αισθάνεται καλά στην υγεία του. Να είναι ξεκούραστος/η. Να έχει κοιμηθεί την προηγούμενη μέρα 6 με 7 ώρες. Να έχει πάρει ελαφρύ πρωινό, που να δίνει σάκχαρα, όχι λίπη (άρα επιτρέπεται ρόφημα, ψωμί, φρυγανιά, φρούτο, αλλά όχι τυρόπιτα, μπουγάτσα, σάντουιτς, αυγά κ.λ.π., όταν αιμοδοτεί πρωί). Να έχουν περάσει τουλάχιστον 3-4 ώρες από ένα κανονικό μεσημεριανό γεύμα, όταν αιμοδοτεί απόγευμα. Όχι κατανάλωση αλκοόλ.

ΕΠΙΛΟΓΗ: Γίνεται με αυστηρά ιατρικά κριτήρια και περιλαμβάνει: Λήψη ιατρικού ιστορικού. Σύντομη κλινική εξέταση. Αδρό εργαστηριακό έλεγχο. Η συνεργασία και η ειλικρίνεια του εθελοντή αιμοδότη έχει ζωτική σημασία για την ασφάλεια του ίδιου αλλά και κυρίως των ασθενών στους οποίους θα μεταγγισθεί το αίμα ή/ τα παράγωγά του.

ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ: Όλη η διαδικασία της αιμοληψίας είναι ασφαλής και ανώδυνη.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Το αίμα που προσφέρει ο εθελοντής αιμοδότης ελέγχεται υποχρεωτικά για: Ομάδα αίματος (ΑΒΟ/ Rhesus). Λοιμώδη νοσήματα που μεταδίδονται με το αίμα(σύφιλη ,ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, AIDS και λοίμωξη από τον ιό HTLV). Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος για τα μεταδιδόμενα με το αίμα νοσήματα ο αιμοδότης ενημερώνεται εμπιστευτικά, δηλαδή με αυστηρή τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας και απόλυτο σεβασμό του ιατρικού απορρήτου.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση