Από τότε που το πρωτοδιατύπωσα, στην στήλη μου, το 1986, πολλοί το επανέλαβαν. Και σε κείμενα και σε ομιλίες. Παραμένει δε εσαεί επίκαιρο: Η στατιστική είναι η πόρνη που κάνει τα κέφια όλων των πολιτικών. Ή, αν προτιμάτε μια γερμανική, πιο «σέξι» εκδοχή αυτής της αλήθειας, πάρτε το απόφθεγμα «Η στατιστική είναι σαν τη μίνι φούστα. Αποκαλύπτει πολλά, αλλά κρύβει την ουσία».
Με τη χρήση της στατιστικής, ιδίως όταν αυτή δεν αναφέρεται σε απόλυτους αριθμούς, αλλά σε ποσοστιαίες μονάδες, μπορεί κανείς να κάνει το άσπρο μαύρο και την κόλαση παράδεισο. Ένας εφοπλιστής που είχε εκατό εκατομμύρια κέρδισε άλλα δέκα. Η καθαρίστρια του, που έπαιρνε ένα χιλιάρικο, πήρε αύξηση ένα κατοστάρικο. Άρα, εις δόξαν της κοινωνικής δικαιοσύνης, αύξησαν και οι δυο τα εισοδήματα τους στο ίδιο ποσοστό: 10%.
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τα πήγε πολύ καλά στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Από τον Νοέμβριο έως σήμερα, με την τακτική του «ακορντεόν» χάσαμε περίπου δέκα χιλιάδες συνανθρώπους μας. Οπότε δικαίως στο «Ευρωβαρόμετρο» οι Έλληνες εμφανίζονται μη ικανοποιημένοι, σε ποσοστό 61% από τα μέτρα της κυβέρνησης. Και ευλόγως το 78% εκτίμα ως «κακή» την γενική εικόνα της χώρας.
Αλλά από αυτό το σημείο, ως τον τίτλο «Η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε θανάτους», που είδα χθες στην λεγόμενη «Εφημερίδα των Συντακτών», υπάρχει αβυσσαλέα απόσταση από την αλήθεια. Απέναντι σε στατιστικές αλχημείες υπάρχει η αλήθεια των απόλυτων αριθμών. Οι όποιοι δείχνουν ότι πρόκειται για τερατώδες ψέμα. Ας μην συγκρίνουμε τους δικούς μας με τους θηριώδεις αριθμούς θανάτων της Ινδίας ή των ΗΠΑ. Αλλά όσα επισήμως καταγράφονται από χώρες που έχουν σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό με εμάς:
Ελλάς 11.029 θάνατοι σε 10,7 εκατομμύρια κατοίκους. Σουηδία 14.173 σε 10,1. Πορτογαλία 16.992 σε 10,3. Βέλγιο 24551 σε 11,4. Ουγγαρία 28602 σε 9,8. Τσεχία 29667 σε 10,6. Για να μην αναφερθώ σε χώρες με πολύ μικρότερο πληθυσμό, που έχουν θρηνήσει περισσότερα θύματα από εμάς, όπως για παράδειγμα η Σλοβακία όπου είχαμε 12.019 θανάτους σε πληθυσμό λίγο μικρότερο από τα 5,5 εκατομμύρια, είτε η διπλανή μας Βουλγαρία όπου η πανδημία θέρισε 16.929 ανθρώπους σε πληθυσμό 7,1 εκατομμυρίων, δηλαδή κατά 30% μικρότερο από τον δικό μας.
Αυτό «σύντροφοι» δεν είναι ούτε δημοσιογραφία ούτε πολιτική. Είναι τυμβωρυχία
Μοιραστείτε την είδηση