Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από το δόγμα Τρούμαν στην Κοζάνη

2 Min Read

Στο Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας στην Κοζάνη θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 26 και 27 Αυγούστου η 10η Θεματική Συνάντηση για την Κατοχή και τον Εμφύλιο της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Κεντροδυτικής Μακεδονίας. Ιστορικοί και καθηγητές Πανεπιστημίου, ανάμεσά τους και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, θα μιλήσουν στο κοινό για το δόγμα Τρούμαν, το σχέδιο Μάρσαλ και τον ελληνικό εμφύλιο.
O Πρόεδρος της ΕΔΙΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τονίζει ότι «επιλέγουμε πάντα τη Δυτική Μακεδονία για τη φιλοξενία των συναντήσεων αυτών. Έχουμε καλύψει όλη αυτή την περίοδο, την πιο σκληρή περίοδο της νεότερης ιστορίας, που πρέπει να ενταχθεί στο εθνικό αφήγημα, χωρίς προκαταλήψεις».
Σε ότι αφορά στο δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ που είναι και το επίκεντρο της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 26 Αυγούστου στο Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας στην Κοζάνη, ο κ. Μηταφίδης τονίζει ότι «οι Αμερικανοί εξήγγειλαν το δόγμα Τρούμαν, με αποκλειστικό σκοπό τη συντριβή του Δημοκρατικού Στρατού, αλλά αυτό βέβαια θα έπρεπε να συνδυαστεί και με μέτρα οικονομικού χαρακτήρα σε μια χώρα που έβγαινε μέσα από έναν Εμφύλιο Πόλεμο καθημαγμένη. Το γερμανικό κράτος δεν εκπλήρωσε ποτέ τις υποχρεώσεις του. Στη σκιά έμειναν τα ζητήματα στον τομέα της οικονομίας, όπως του προσανατολισμού».

Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση