Εκδήλωση για τις ενεργειακές κοινότητες την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στην Κοζάνη

3 Min Read

Περιφέρεια και Green Tank επιχειρούν να λύσουν κάθε απορία γύρω από το θέμα

Πολλές απαντήσεις σχετικά με τις ενεργειακές κοινότητες, αναμένεται να δοθούν την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στην Κοζάνη, κατά την εκδήλωση που διοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης «The Green Tank». Το θέμα της είναι «Ενεργειακές Κοινότητες:  αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και πολίτες κάνουν πράξη τη Δίκαιη Μετάβαση» και οι ειδικοί που θα μιλήσουν, δίνουν έμφαση στην συζήτηση με το κοινό προκειμένου να λυθεί κάθε απορία.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Δίκαιης Μετάβασης και αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη στροφή του παραγωγικού και ενεργειακού μοντέλου με βιώσιμο τρόπο και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη Ενεργειακών Κοινοτήτων με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτών και ανθρώπων του «επιχειρείν» τα επόμενα χρόνια θα καθορίσει σημαντικά το μέλλον της μετάβασης.

«Στόχος της ημερίδας είναι να ενημερώσει τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους επιχειρηματίες αλλά και ευρύτερα τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας για τις προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων αλλά και για τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για αυτόν τον σκοπό. Καθώς ανακοινώθηκε η οριστική έγκριση των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) και του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ) 2021-2027, είναι σημαντικό να αναδειχθούν τα πρακτικά βήματα για τη δημιουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών» αναφέρουν οι διοργανωτές σε ανακοίνωσή τους.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο της περιφέρειας στην ΖΕΠ. Για τις πρωτοβουλίες και τους στόχους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, θα μιλήσει ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης. Εκ μέρους του Green Tank, θα μιλήσουν ο Νίκος  Μάντζαρης (θέμα Δίκαιη Μετάβαση και ενεργειακές κοινότητες) και η Ιωάννα Θεοδοσίου (οι Ενεργειακές Κοινότητες στην πράξη). «Οι Ενεργειακές Κοινότητες στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΔΑΜ) 2021-2027» είναι το θέμα που θα μιλήσει η κ. Όλγα Καρβελά εκ μέρους ΕΥΔ- ΔΑΜ. Το Πράσινο Ταμείο θα εκπροσωπήσει η κ. Ελένη Χούλη, η οποία θα μιλήσει για τους πόρους Ταμείου για τη Δίκαιη Μετάβαση. Ο Αντώνης Χατζηδιαμαντής, σύμβουλος τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, θα μιλήσει για την προετοιμασία των Ενεργειακών Κοινοτήτων για την αξιοποίηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Γρηγόρης Τσιούμαρης θα μιλήσει για την πρόταση της περιφέρειας στο πρόγραμμα Life για την ανάπτυξη υποστηρικτικών μηχανισμών για τις Ενεργειακές Κοινότητες και ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης εκ μέρους του Δικτύου Ενεργειακών Κοινοτήτων «ΟΦΕΛΟΣ» θα μιλήσει για την εμπειρία των πολιτών από τις Ενεργειακές Κοινότητες στη Δυτική Μακεδονία. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Σωκράτης Μουτίδης.

Κατερίνα Κοζιάκη – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση