Έκκληση μέσω avaaz για τη ΜΕΘ του Μαμάτσειου

3 Min Read

Την ώρα που πολλοί περί άλλα τυρβάζουν

Συγκέντρωση υπογραφών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας avaaz ξεκίνησε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Μαμάτσειου Κωνσταντίνος Στόκκος, προκειμένου να κινητοποιήσει πολίτες και ιθύνοντες για τη στήριξη της συγκεκριμένης μονάδας.

Κι ενώ στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες μέρες, όπως όλα δείχνουν, ο Πρωθυπουργός της χώρας και την δημόσια ατζέντα θα μονοπωλήσουν τα έργα και η μετάβαση, το πρόβλημά μας ακούει στο όνομα δημόσια υγεία.

Μέσα στο χειμώνα με έξαρση των ιώσεων, αλλά και χωρίς ακόμα να έχουμε αφήσει πίσω οριστικά τον κορωνοϊό, η στελέχωση και η απρόσκοπτη λειτουργία της ΜΕΘ θα έπρεπε να είναι από τα αδιαπραγμάτευτα δεδομένα για τους πολίτες αυτής εδώ της περιοχής. Δεν είναι όμως.

Το κείμενο, που καλούνται να υπογράψουν οι πολίτες είναι:

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου ΚΟΖΑΝΗΣ ξεκίνησε τη λειτουργία της υπό αντίξοες συνθήκες εν μέσω πανδημίας. Η λειτουργία της ήταν και είναι αναγκαία διότι το νοσοκομείο ΚΟΖΑΝΗΣ έχει μεγάλη προσέλευση ασθενών και βαρέως πασχόντων ασθενών.  Η συνεισφορά της δε στην περίοδο της πανδημίας σε περιστατικά COVID αλλά και τώρα που λειτουργεί ως ΜΕΘ περιστατικών μη-COVID ήταν και είναι καθοριστική στην αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων ασθενών. Η ΜΕΘ ΚΟΖΑΝΗΣ αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει σημαντικό αριθμό ασθενών ενώ το προσωπικό της συνδράμει και στην αντιμετώπιση περιστατικών εκτός ΜΕΘ (στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, στις διάφορες κλινικές του νοσοκομείου κλπ ). Από την έναρξη λειτουργίας της μειώθηκαν οι διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών σε μακρινά νοσοκομεία.

Αυτήν τη στιγμή λειτουργεί ως ΜΕΘ περιστατικών μη-COVID (χαρακτήρας που μπορεί να αλλάξει σε ΜΕΘ COVID ανάλογα με τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν) και είναι η  μοναδική ΜΕΘ περιστατικών μη-COVID στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης δέχεται ασθενείς από γειτονικούς νομούς δίχως να χρειάζεται να διακομισθούν αυτοί οι ασθενείς σε πιο απομακρυσμένα νοσοκομεία.

Η ΜΕΘ ΚΟΖΑΝΗΣ απειλείται με διακοπή της λειτουργίας της αφού είναι σοβαρά υποστελεχωμένη.

Oι κάτωθι υπογράφουσες και υπογράφοντες εκφράζουμε την έντονη αγωνία και ανησυχία μας σχετικά με το παρόν και το μέλλον της ΜΕΘ ΚΟΖΑΝΗΣ καθώς η υποστελέχωσή της καθιστά επισφαλή όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία της αλλά την ίδια της την ύπαρξη. Ως εκ τούτου, απαιτούμε την άμεση στελέχωσή της με μόνιμο προσωπικό έτσι ώστε να τηρηθούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλούς νοσηλείας και θεραπείας των ασθενών.

 

Μοιραστείτε την είδηση