Έκθεση του συλλέκτη Γιάννη Τσιομπάνου με τίτλο “Χρώμα Παλιάς Πτολεμαΐδας”

3 Min Read

Την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στον Πεζόδρομο της Βασιλίσσης Σοφίας στην Πτολεμαΐδα

Έκθεση του συλλέκτη Γιάννη Τσιομπάνου, με τίτλο “Χρώμα παλιάς Πτολεμαΐδας”, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στον πεζόδρομο της οδού Βασ. Σοφίας στην Πτολεμαΐδα.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης που θα διεξαχθεί μόνο στις 5 Σεπτεμβρίου, θα είναι από τις 19.30 μέχρι και τις 22.00.

Διοργανωτές: Τσιομπάνος Γιάννης και Φωτογραφική Ομάδα Πτολεμαΐδας F22.

Η έκθεση «Χρώμα Παλιάς Πτολεμαΐδας» έρχεται και πάλι στην πρωτεύουσα της Εορδαίας, καθώς η πρώτη φορά που έκανε την εμφάνισή της ήταν το 2010.

Περιλαμβάνει καρτ ποστάλ της παλιάς Πτολεμαΐδας από το 1930 μέχρι και το 1964, οι οποίες μαζεύτηκαν κομμάτι – κομμάτι, από αναζητήσεις σε παζάρια, όπως το Μοναστηράκι, δημοπρασίες, μέχρι και αναζητήσεις στο εξωτερικό, καθώς αρκετές από αυτές στάλθηκαν από Πτολεμαϊδιώτες σε  συγγενείς τους στα ξένα.

Η συλλογή των καρτ ποστάλ περιέχει σημαντικές πληροφορίες για το παρελθόν της Πτολεμαΐδας, καθώς απεικονίζει το αστικό τοπίο της πόλης.

Η έκθεση είναι χωρισμένη χρονολογικά, με βάση τους εκδότες των καρτ ποστάλ , οι οποίοι με τη σειρά της παρουσίασης είναι: Ο Κωνσταντίνος Ροδάκης, ο Γεώργιος Γιαννόπουλος, ο Κωνσταντίνος Στολίδης και ο Γεώργιος Τσαμαντάνης. Τέλος, υπάρχει και μια κατηγορία αγνώστων φωτογράφων – εκδοτών καρτ ποστάλ.

Στις καρτ ποστάλ έχει γίνει αποχρωματισμός των παλιών ασπρόμαυρων τεκμηρίων, μία επίπονη καλλιτεχνική διαδικασία, η οποία όμως ζωντανεύει το αστικό παρελθόν της Πτολεμαΐδας.

Ποιος είναι ο Γιάννης Τσιομπάνος

Ο Γιάννης Τσιομπάνος γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1974 και σπούδασε Ιστορία – Αρχαιολογία στο ΑΠΘ. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας με κατάστημα συλλεκτικών ειδών με είκοσι χρόνια συνεχούς λειτουργίας και όντας συλλέκτης κι ο ίδιος. Ανήκει στην κοινωνία των ενεργών πολιτών, αρθρογραφώντας αδιάλειπτα για ζητήματα που αφορούν τον τόπο και την ιστορία του, ενώ παράλληλα έχει κάνει τρεις σημαντικές εκδόσεις για την περιοχή: «Νομός Κοζάνης η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας», «Οι καρτ Ποστάλ της Πτολεμαΐδας 1930 – 1964» (ένα ιδιαίτερα αγαπητό λεύκωμα για την πόλη της Πτολεμαΐδας, το οποίο έχει εξαντληθεί και πρόκειται στο προσεχές μέλλον να επανεκδοθεί με σημαντικές και νέες προσθήκες), καθώς και το «Κοζάνη – Οδοιπορικό στο Χρόνο».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,
Μοιραστείτε την είδηση