Ένα βιβλίο το μήνα aπό τον Βιβλιόδωρο

4 Min Read

Ας κάνουμε, πρώτα, μια ευχή: Να καταφέρουμε να διαβάζουμε ένα βιβλίο το μήνα. Δεν είναι ακατόρθωτο. Μόνη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να μας προκαλέσει το ενδιαφέρον. Να αισθανθούμε έλξη -«έρωτα»- για το περιεχόμενο του βιβλίου και τότε όλα γίνονται κατορθωτά.
Αλήθεια πόσες ώρες φαντάζεστε πως χρειάζονται για την ανάγνωση ενός βιβλίου;
Να έχουμε υπόψη μας πως η μέση ταχύτητα ανάγνωσης-λέξεις ανά λεπτό-κυμαίνεται στις 150 λέξεις/λεπτό.
Το βιβλίο που διάβασα τον Αύγουστο έχει τίτλο:

Η τελευταία μπλόφα
Το παρασκήνιο του 2015
Οι συγκρούσεις
Το Plan B

Από τις Ελένη Βαρβιτσιώτη-Βικτώρια Δενδρινού (Η πρώτη είναι ανταποκρίτρια- δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες και η δεύτερη εργάζεται ως δημοσιογράφος-αρθρογράφος επίσης στις Βρυξέλλες)
Το βιβλίο έχει 376 σελίδες και κατά μέσο όρο σε κάθε σελίδα μέτρησα 300 λέξεις. Έτσι έχουμε 300 λέξεις/σελίδα x 376 σελίδες = 112800 λέξεις.
112800 λέξεις σημαίνει 150 λέξεις/λεπτό = 752 λεπτά ή άλλως 12,53 ώρες. Περίπου, λοιπόν, 13 ώρες ανάγνωσης.
Το διάβασα «μονορούφι». Θα προσπαθήσω να κάνω μια μικρή περίληψη για να «κεντρίσω» το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Στο βιβλίο περιγράφονται τα γεγονότα που αφορούν στην διαπραγμάτευση που έγινε από την Ελληνική Κυβέρνηση από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα γεγονότα που αφορούν στη Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων δανειστών της, όταν η χώρα χρειάστηκε ένα απαραίτητο δάνειο για να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία. Αυτό έγινε εφικτό αφού συμφωνήθηκαν σκληρά μέτρα. Πριν, όμως, υπογραφεί η Συμφωνία-Μνημόνιο η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να θέσει εν αμφιβόλω την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο βιβλίο καταγράφονται με χρονική ακολουθία τα γεγονότα και το πως έδρασαν οι πρωταγωνιστές αξιωματούχοι ευρωπαίοι. Στη σελίδα 221 του βιβλίου αναφέρεται «περνώντας από τις εννέα πόρτες ασφαλείας που χωρίσουν την είσοδο από το γραφείο του επικεφαλής της Επιτροπής, η ελληνική ομάδα έφτασε στον 13ο όροφο. Ο Τσακαλώτος και ο Παππάς κάθισαν στον μαύρο δερμάτινο καναπέ και δεν φαινόταν να έχουν έγγραφα, φορητούς υπολογιστές η κάποιους φακέλους μαζί τους, κάτι που πάντα προβλημάτιζε τους αξιωματούχους της ΕΕ στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους. Ωστόσο, αυτό που τους έκανε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση εκείνη την ημέρα ήταν το πόσο άνετα φαίνονταν να αισθάνονται, παρότι βρισκόταν στο γραφείο του πιο σημαντικού αξιωματούχου της ΕΕ.Ο Παππάς είχε περίπου βουλιάξει στον καναπέ, ενώ ο Τσακαλώτος, γνωστός για το ατημέλητο στιλ του φορούσε αθλητικά παπούτσια με γαλάζιες κάλτσες και είχε παρατήσει το χακί σακίδιο του στο πάτωμα. Η εικόνα που φανέρωνε μεγάλη χαλαρότητα ήταν τουλάχιστον ασυνήθιστη για τους εκπροσώπους μιας χώρας της ΕΕ, πόσο μάλλον και για τη πρωθυπουργική ομάδα μιας χώρας που βρισκόταν ένα βήμα πριν την χρεοκοπία».
Στη σελίδα 359 του βιβλίου υπό τον τίτλο:
MONSIEUR LE PRESIDENT! 4:00 π.μ. περιγράφονται τα συμβάντα και ο αναγνώστης έχει την πικρή ευκαιρία να πληροφορηθεί τι διαδραματίσθηκε στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας κατευθύνθηκε εκεί. «Ο Ολάντ μπήκε με φόρα στο γραφείο και παρότρυνε τον Τσίπρα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων…Σύντομα ο Αλέξης Τσίπρα επέστρεψε στη μικρή αίθουσα οι συνομιλίες ξεκίνησαν πάλι.»
Ως κατακλείδα έχω να σημειώσω :
Η γνώση των γεγονότων βοηθάει στη αντίληψη της πραγματικότητας. Όταν τα γεγονότα περιγράφονται αυστηρά με συνειδητή ακρίβεια και χωρίς συναισθηματισμούς οδηγούν τον αναγνώστη σε σωστά συμπεράσματα στην κατανόηση του πολιτικού στάτους στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Το βιβλίο θα σταλεί ως δώρο στη Δανειστικό Τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, απ’ όπου μπορείτε να το δανειστείτε.

Καλή ανάγνωση
Βιβλιόδωρος

* μπλόφα =δημιουργία ψεύτικης εντύπωσης από κάποιον για τις πραγματικές δυνατότητες ή τις προθέσεις του με σκοπό να παραπλανήσει τον αντίπαλο του.

Μοιραστείτε την είδηση