Έναν δρομέα για έναν Μέγα Αλέξανδρο

1 Min Read

Φαίνεται πως κάπως έτσι η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε την εφαρμογή του σχεδιασμού πολιτιστικής διπλωματίας της, προτείνοντας στον γλύπτη Βαρώτσο την ανταλλαγή του Δρομέα του για τον Μέγα Αλέξανδρο που βρίσκεται στα Σκόπια (εφόσον επιβεβαιωθεί το περιεχόμενο της συνάντησης μεταξύ υπουργού Πολιτισμού και γλύπτη).
Τι είναι, όμως, η πολιτιστική διπλωματία και πως γίνεται; Η πολιτιστική διπλωματία είναι η άσκηση εξωτερικής πολιτικής, μέσω της ήπιας ισχύος και συγκεκριμένα μέσω των στοιχείων του πολιτισμού: της θρησκείας, τη γλώσσας, των τεχνών, των επιστημών, της γαστρονομίας και εν γένει των παραδόσεων ενός λαού.
Αντί, λοιπόν, να ξεκινήσουμε από το φαγητό και τους χορούς, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν για την προσέγγιση με την Τουρκία, προσδοκώντας να δημιουργήσουμε σχέσεις συναισθηματικής εγγύτητας, κάναμε την αρχή από τα αγάλματα. Και μάλιστα από ποια; Από το Δρομέα και τον Μέγα Αλέξανδρο.
Το χειρότερο, βέβαια, της υπόθεσης είναι ότι η πλευρά του υπουργείου διαψεύδει την δήλωση του γλύπτη, με το τουϊτερ να έχει στήσει χορό γύρω από το θέμα και να προτείνει την ανταλλαγή των Καρυάτιδων, αλλά και των Στύλων του Ολυμπίου Διός.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι και οι ήπιες μορφές διπλωματίας απαιτούν χειρουργικούς χειρισμούς, για να μην έχουμε ευτράπελα.

Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση