Ενσυναίσθηση

1 Min Read

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μεγάλο προνόμιο. Να καταλαβαίνεις δηλαδή πώς θα πρέπει να απευθυνθείς στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου, κατανοώντας το από που έρχεται και μέσα από ποιες δυσκολίες έχει περάσει.

Δεν είναι και από τα πιο εύκολα πράγματα, καθώς απαιτεί και νοημοσύνη και αντίληψη, αλλά και διαχείριση συναισθημάτων. Ίσως σε παλαιότερες εποχές όλα αυτά να φαινόταν πολύ ασήμαντα και δευτερεύοντα, αφού οι άνθρωποι είχαν να παλέψουν σκληρά για να ζήσουν.

- Advertisement -

Σήμερα, όμως, η ενσυναίσθηση και η συναισθηματική νοημοσύνη αναδεικνύονται σε σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες, αφού επιτρέπουν στους ανθρώπους να δουν πιο πίσω από αυτά που βρίσκονται στη βιτρίνα και τελικά να κερδίσουν την εκτίμηση των γύρω τους.

Η ουσία, ωστόσο, βρίσκεται στην ανταπόκριση. Στο βαθμό που δείχνουμε διατεθειμένοι να καταλάβουμε κάποιον και όχι πάντα στο βαθμό που μπορούμε να βοηθήσουμε. Δεν έχουμε τις λύσεις για όλα τα προβλήματα. Εξάλλου, μερικά θέματα δεν έχουν λύση και η χρονική απόσταση μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν. Επομένως, αντί να αναζητούμε μάταια τρόπους να «χρυσώσουμε» το χάπι, είναι καλύτερα να πούμε ειλικρινά αυτό που αισθανόμαστε και κυρίως να ακούσουμε χωρίς καμία διάθεση κριτικής.

Μοιραστείτε την είδηση