Επένδυση 100εκ. ευρώ για την παραγωγή χρωμίτη στο Μπούρινο

2 Min Read

Επένδυση 100 εκ. ευρώ στην περιοχή του Μπούρινου έχει δρομολογήσει η εταιρεία «Ελληνικά Μεταλλεία» με αντικείμενο την εξόρυξη,  τον εμπλουτισμό και την παραγωγή χρωμίτη  και στόχο  την αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας και τη δημιουργία τουλάχιστον 400 νέων  θέσεων εργασίας.

Η εταιρεία, σύμφωνα με το euro2day ξεκίνησε με την απόκτηση αρχικώς των μεταλλείων χρωμίτη προ δεκαετίας και με τη δημιουργία μικρής μονάδας εμπλουτισμού. Το προϊόν εξαγόταν στην Κίνα για περαιτέρω επεξεργασία, ωστόσο τόσο το υψηλό κόστος παραγωγής όσο και ναύλων καθιστούσε ασύμφορη την εξαγωγή.

Δεδομένου ότι το κοίτασμα χρωμίτη των μεταλλείων επαρκεί για τουλάχιστον 30 χρόνια, η εταιρεία σχεδίασε επένδυση δημιουργίας καθετοποιημένης μονάδας, όπου από εργασίες αναβάθμισης των μεταλλείων, θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση εργοστασίου εμπλουτισμού διπλάσιας δυναμικότητας σε σχέση με το υφιστάμενο αλλά και τη δημιουργία εργοστασίου μεταλλουργίας, ώστε το τελικό προϊόν να παράγεται στην περιοχή.

Όσον αφορά την εμπορευματοποίηση της παραγωγής, ο χρωμίτης μετά την εξόρυξη και τον εμπλουτισμό του, θα κατευθύνεται στο μεταλλουργικό τμήμα της μονάδας, προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή, με στόχο τη διάθεση στις χαλυβουργίες εντός και εκτός συνόρων. Σημειώνεται πως ο χρωμίτης έχει τις ίδιες ιδιότητες με το νικέλιο και αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.

Με την ένταξη  επενδυτικών σχεδίων για την περιοχή στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης  στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης,  η εταιρεία «Ελληνικά Μεταλλεία» έχει υποβάλλει business plan για τη δημιουργία μιας κάθετης δραστηριότητας που εκτός από εργασίες αναβάθμισης των μεταλλείων  θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση εργοστασίου εμπλουτισμού διπλάσιας δυναμικότητας σε σχέση με το υφιστάμενο και το κυριότερο προβλέπει και τη δημιουργία εργοστασίου μεταλλουργίας ώστε το τελικό προϊόν να παράγεται στην περιοχή.

Το ύψος της συνολικής επένδυσης ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ με το ποσοστό επιδότησης να ξεπερνά το 70%. Ήδη, η εταιρεία έχει λάβει περιβαλλοντικούς όρους και αναμένει την τελική έγκριση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του μετασχηματισμού των λιγνιτικών περιοχών.

Μοιραστείτε την είδηση