Έπεσαν οι υπογραφές για το mega φωτοβολταϊκό στην Πτολεμαΐδα

2 Min Read

Εντός των ορυχείων 

Έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ  για το το mega φωτοβολταϊκό ισχύος 550 MW, που θα  αναπτυχθεί εντός του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στη θέση «Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα», των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης. 

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με την εταιρεία να θεωρεί μείζονος σημασίας το project, καθώς αναμένεται να συμβάλει στον «πράσινο» μετασχηματισμό της ΔΕΗ, η οποία επιχειρεί μια δυναμική στροφή της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Το τελικό κόστος αναμένεται να φτάσει στα 180 εκατ. ευρώ, ενώ ο χρόνος κατασκευής θα είναι 22 μήνες με τη διάρκεια της σύμβασης να φτάνει συνολικά τους 48 μήνες.  

Η συνολική ισχύς του πάρκου θα είναι 550 MW και θα υλοποιηθεί με τη χρήση 1.375.000 φωτοβολταϊκών  πλαισίων, όπου θα καλύψουν μια έκταση 13.225.121 τ.μ., σε πέντε επιμέρους τμήματα. 

Το πρώτο τμήμα ισχύος 230 MW, θα συνδεθεί με το ΕΣΜΗΕ μέσω δύο νέων υποσταθμών, που θα κατασκευαστούν κάτω από την υφιστάμενη γραμμή Ορυχείο Ν. Πεδίου – Καρδιά. Το δεύτερο τμήμα ισχύος 150 MW, θα διασυνδεθεί στο δίκτυο μέσω υποσταθμού του ΑΗΣ Καρδιάς. Το τρίτο και τέταρτο τμήμα ισχύος 125 MW, θα συνδεθούν επίσης στον υποσταθμό του ΑΗΣ Καρδιάς. Ενώ το πέμπτο τμήμα ισχύος 45 MW θα διασυνδεθεί με το σύστημα μέσω του υποσταθμού “Χαραυγή”, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή. 

Για την πρόσβαση σε διάφορα σημεία των υποδομών θα διανοιχτούν νέοι δρόμοι περίπου 3χλμ ενώ θα γίνει και αναβάθμιση υφιστάμενων δρόμων περίπου 500 μέτρων. 

Να σημειωθεί ότι όταν αναπτυχθεί θα είναι το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα κι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καθώς σήμερα κατασκευάζεται στην Ισπανία από τη Solaria Energia πάρκο 626 MW και από την Iberdrola στην ίδια χώρα πάρκο ισχύος 595 MW. 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,
Μοιραστείτε την είδηση