Επιστρέφει η έκθεση της ομάδας «Κοζάϊν» με τίτλο «η Παλέτα της Κοζάνης»

5 Min Read

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εκθέτουν έργα με συστατικό την… Κοζάνη

Η ομάδα φοιτητών «Κοζάϊν» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η οποία στον Ιανουάριο έστησε από το μηδέν μια έκθεση με «συστατικά» Κοζάνης, επιστρέφει δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό που δεν μπόρεσε να επισκεφθεί την έκθεση στην ΖΕΠ, να τη δει αυτή τη φορά στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 5 Μαΐου.

- Advertisement -

Πρόκειται για την έκθεση που έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος «Σχεδίαση / Οργάνωση Εκθέσεων και Εσωτερική Διακόσμηση», του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με καθηγήτρια την ΕΔΙΠ Κωστάντζα Χαδιώ. Η έκθεση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος το οποίο πραγματεύεται τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το θεωρητικό και πρακτικό πλαίσιο για το σχεδιασμό και την επικοινωνία μιας έκθεσης με στόχο την εξοικείωση με τη σχεδίαση και την επιμέλεια ολοκληρωμένων εκθέσεων. 

Οι φοιτητές έμαθαν τις βασικές αρχές σχεδιασμού μιας έκθεσης, από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας και το σκοπό της έκθεσης μέχρι την προετοιμασία και την παραγωγή της βάσει χρονοδιαγράμματος και οικονομικού προϋπολογισμού. Διεύρυναν το στήσιμο σε σχέση με τον αρχιτεκτονικό χώρο που αυτή θα φιλοξενείται, ενώ παράλληλα έμαθαν τρόπους παρουσίασης και προβολής των έργων (σήμανση, υποτιτλισμός, φωτισμός κλπ). Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και την εμπειρία, ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν και να διοργανώσουν μια δική τους έκθεση (ατομικά ή συλλογικά) ή να μπορούν να επιμεληθούν την έκθεση ενός δημιουργού.

«Στην ουσία πρόκειται για την τελική εργασία των φοιτητών του τμήματος και τότε είχαμε μόνο μια μέρα για να κάνουμε την έκθεση, αλλά όπως φάνηκε υπήρχε μια απήχηση στον κόσμο και μας ζητήθηκε αν μπορούμε να την ξαναστήσουμε στη βιβλιοθήκη ώστε να μπορέσουν να την επισκεφθούν περισσότεροι άνθρωποι» τόνισε η κ. Χαδιώ, η οποία έχει την επιμέλεια και τον συντονισμό της έκθεσης. Η ίδια ανέφερε ακόμη πως αρκετά σχολεία εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να επισκεφθούν τον χώρο πέραν των προγραμματισμένων επισκέψεων σχολείων από την υπόλοιπη χώρα, στο πλαίσιο των εκδρομών.

Το μέλος ΕΔΙΠ Κωστάντζα Χαδιώ

Η Παλέτα της Κοζάνης αποτέλεσε έμπνευση για τους φοιτητές να φωτογραφίσουν, να δημιουργήσουν γραφιστικά, να αναπτύξουν ιδέες για προϊόντα και να φτιάξουν κατασκευές, με στόχο να παρουσιάσουν την Κοζάνη και την φύση της, μέσα από τα δικά τους μάτια.

 

Σκοπός και θέμα έκθεσης

Βασικός σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή του δημιουργού, άρα η προβολή των φοιτητών και των εκθεμάτων τους. Συνάμα επιδιώκεται η εξωστρέφεια του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων καθώς και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ παράλληλα προβάλλεται και η φύση της Κοζάνης.

Το λευκό του μαρμάρου/χιονιού, το καφέ από τα μπουχάρια, το σκούρο γκρι του λιγνίτη, το μωβ του κρόκου της Κοζάνης, το πορτοκαλί των ροδάκινων του Βελβεντού και το κόκκινο της κόκκινης πέτρας της Κοζάνης. Το θέμα της έκθεσης είναι η φύση της Κοζάνης και τα χρώματα που της δίνουν ζωή.

Εκθέματα

«Η Παλέτα της Κοζάνης» συστήνει στους επισκέπτες της τον κόσμο των φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων. Τα χρώματα της πόλης γίνονται πηγή έμπνευσης για τα έργα των φοιτητών. Το σύνολο των εκθεμάτων είναι έργα των μελών της ομάδας «Κοζάιν». Οι φοιτητές για τη δημιουργία των εκθεμάτων χρησιμοποιούν τις γνώσεις που αποκόμισαν από τις συνολικές σπουδές τους στο τμήμα και επιδιώκουν να εμπνεύσουν αλλά και να χαρίσουν μια ξεχωριστή εμπειρία στον επισκέπτη.

Οι θεματικές των έργων είναι η γραφιστική, η φωτογραφία, η ανάπτυξη προϊόντων, οι κατασκευές και τα διαδραστικά έργα. Πηλός, μάρμαρο, μπετό, φελιζόλ, χαρτόνι, μακετόχαρτα, ξύλο και κερί. Αυτά είνα τα υλικά που συνδύασαν οι φοιτητές με την χρήση διάφορων τεχνοτροπιών για να φτιάξουν ξεχωριστά έργα. Εκτός από τις κατασκευές που δημιουργήθηκαν, κάποια εκθέματα παρουσιάζονται μέσω πόστερ, ενώ κάποια προβάλλονται σε προτζέκτορα.

Θένια Βασιλειάδου – xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση