Έρχονται αντιδράσεις για την προκήρυξη  ανάθεσης κατάρτισης ανέργων με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

2 Min Read

Στον αέρα έχει βγει εδώ και λίγες μέρες η προκήρυξη για την ανάθεση του έργου κατάρτισης στην ΠΕ Κοζάνης για 500 ωφελούμενους, ύψους 1,6εκ. ευρώ, από το ΕΒΕ Κοζάνης ένα από τα πρώτα έργα που προκηρύχθηκαν με  χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Μια προκήρυξη, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Χρόνου» έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στο χώρο των  επαγγελματιών του κλάδου της κατάρτισης από την  περιοχή, που θεωρούν πως ουσιαστικά “αποκλείονται” από τη συμμετοχή εξαιτίας των όρων της (κυρίως εξαιτίας του μεγέθους των τοπικών επιχειρήσεων). Μάλιστα εξετάζεται η περίπτωση να γίνει και σχετική προσφυγή.

Το θέμα κρίνεται ως μείζον καθώς εδώ και καιρό υπάρχει ανησυχία για το κατά πόσο τα χρήματα του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, που αγγίζει το 1 δις ευρώ , θα μπορέσουν να φτάσουν στις επιχειρήσεις και της περιοχής.

Είναι απόλυτα αναγκαίο να διεκδικηθεί και να διασφαλιστεί με κάθε μέσο πως τα χρήματα της μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να έχουν ως προτεραιότητα τους πολίτες και τους επαγγελματίες της περιοχής.

Τι περιλαμβάνει η σύμβαση

Αντικείμενο της Σύμβασης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών Συμβουλευτικής, Θεωρητικής κατάρτισης σε οριζόντιες και επαγγελματικές δεξιότητες, Πρακτικής Άσκησης και Πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων σε άνεργους ωφελούμενους, στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Οι 500 επιλεγέντες ωφελούμενοι θα λάβουν τις συμβουλευτικές αυτές υπηρεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν 6 εξατομικευμένες συνεδρίες και 2 ομαδικές συνεδρίες, Οι ωφελούμενοι θα συμμετέχουν προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 400 εκπαιδευτικών ωρών (160 ώρες Οριζόντιες δεξιότητες και βασικές δεξιότητες ΤΠΕ και 240 (2 Χ 120) εκπαιδευτικές ώρες σε πράσινες και ψηφιακές επαγγελματικές δεξιότητες (εξειδικευμένα εκπαιδευτικά αντικείμενα. Επιπρόσθετα περιλαμβάνονται 200 ώρες πρακτικής άσκησης. 

Μετά την ολοκλήρωση της θεωρητικής εκπαίδευσης κάθε ωφελούμενος ο κάθε ωφελούμενος θα συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης για κάθε ένα εκ των δύο Εξειδικευμένων Εκπαιδευτικών Αντικειμένων τα οποία αποτελούν έκαστο Θεματικό Αντικείμενο. Τα αντικείμενα κατάρτισης θα αφορούν σε ανάπτυξη δεξιοτήτων που συνδέονται με την Ψηφιακή και Πράσινη Οικονομία (Digital & Green Skills), τη Δίκαιη Μετάβαση, αλλά και με οριζόντια θέματα (soft skills).

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση