Αντίξοο το επιχειρηματικό περιβάλλον – Τι ειπώθηκε στην εσπερίδα του ΕΒΕ Κοζάνης για το ασφαλιστικό

3 Min Read

 

Αντίξοο το επιχειρηματικό περιβάλλον

Τι ειπώθηκε στην εσπερίδα του ΕΒΕ Κοζάνης για το ασφαλιστικό

Για τα προβλήματα που προέκυψαν με την εφαρμογή του ΕΦΚΑ, τις τραγικές επιπτώσεις των τελευταίων ετών στην οικονομία που έχουν οδηγήσει στην απώλεια 820.000 θέσεων εργασίας, αλλά και το μέλλον του ασφαλιστικού μίλησαν την Τετάρτη στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα, ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, ο Γιώργος Ρωμανιάς, γνωστός εργατολόγος και το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Τάκης Καρακασίδης.

Συγκεκριμένα, την εκδήλωση οργάνωσε το Επιμελητήριο Κοζάνης και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Ν. Κοζάνης, με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές για την Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας στο Νέο Αντίξοο Οικονομικό και Κοινωνικό Περιβάλλον (Ασφαλιστικό- Φορολογικό-ΑΕΠΙ)».

«Οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι τραγικές. Έχουν βάλει λουκέτο 250.000 επιχειρήσεις και χάθηκαν 820.000 θέσεις εργασίας μέχρι σήμερα στους κλάδους που εκπροσωπεί η ΓΣΒΕΕ» δήλωσε ο Γιώργος Καββαθάς, αναφερόμενος σε φτωχοποίηση της κοινωνίας. Μάλιστα, όπως ανέφερε, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΒΕΕ το 49% δηλώνει ως κύριο εισόδημα τη σύνταξη κάποιου μέλους. «Οι πολιτικές που ακολουθούνται βαθαίνουν την ύφεση, μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα, καταστρέφουν θέσεις εργασίας, κλείνουν επιχειρήσεις. Αν δεν αλλάξει το μείγμα πολιτικής, δεν θα βγούμε από το αδιέξοδο» τόνισε ο κ. Καββαθάς χαρακτηριστικά. Μάλιστα, συγκρίνοντας την εμπόλεμη Συρία με την Ελλάδα, τόνισε ότι η Συρία έχασε όλο αυτό το διάστημα το 23% του ΑΕΠ της σε σχέση με την Ελλάδα που έχασε το 27%.

Στα προβλήματα που προέκυψαν από τη δημιουργία του ΕΦΚΑ και από την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων αναφέρθηκε ο Τάκης Καρακασίδης, δηλώνοντας πως θέση της Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί ήταν να δημιουργηθούν σε πρώτη φάση τρία ταμεία, δηλαδή ελευθέρων επαγγελματιών, μισθωτών και αγροτών, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η μετάβαση. Πάντως σε σχέση με τις εισφορές του ΕΦΚΑ, ο κ. Καρακασίδης επισήμανε ότι 8 στους 10 είδαν τις εισφορές τους να μειώνονται, γιατί πληρώνουν ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς.

Από την πλευρά του ο Γ. Ρωμανιάς δήλωσε ότι το ασφαλιστικό είναι μετέωρο, καθώς κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά το 2018. «Περιμένουμε να δούμε την κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Ήδη οι συντάξεις είναι γκρεμισμένες και δεν επιτρέπουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης» είπε ο κ. Ρωμανιάς.

Σωκράτης Μουτίδης

Ομιλητές ήταν  ο Πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ, κ. Γεώργιος Καββαθάς, ο Εργατολόγος, π. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεώργιος Ρωμανιάς, και  ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Μακεδονίας και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π.), κ. Δημήτρης Καρακασίδης.Το Επιμελητήριο Κοζάνης και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Ν. Κοζάνης,  διοργάνωσαν  Εσπερίδα στο «Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης» την Τετάρτη με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές για την Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας στο Νέο Αντίξοο Οικονομικό και Κοινωνικό Περιβάλλον (Ασφαλιστικό- Φορολογικό-ΑΕΠΙ)»

Μοιραστείτε την είδηση