Όπως έχουμε ξαναπεί, ο καναπές και το πληκτρολόγιο θεωρούμε πως μας δίνουν υπερφυσικές ικανότητες. Να, για παράδειγμα να νομίζουμε ότι είμαστε ειδικοί στη διαχείρισης πάσης φύσης κρίσεων. Από το αγνοούμενο εκπαιδευτικό αεροπλάνο, μέχρι τα θέματα των εμβολίων.
Έβλεπα για παράδειγμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τις έρευνες για το αεροπλάνο, σχόλια του τύπου “μα καλά τόσο δύσκολο είναι να το βρουν;” ή “το αεροσκάφος δεν έχει GPS;” και προσπαθούσα να σκεφτώ πόσο αφελής μπορεί να είναι κάποιος που νομίζει ότι διαθέτει εκείνος τη μαγική γνώση, την οποία όλοι οι άλλοι αγνοούν, παρά το ότι έχουν τοποθετηθεί εκεί προφανώς με κάποια κριτήρια.
Από τις δοκιμές των εμβολίων μέχρι την πυρηνική φυσική υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι κάτι παραπάνω ξέρουν οι ίδιοι και ότι οι άλλοι είναι αδαείς ή πλανημένοι. Έτσι είναι με την ημιμάθεια του διαδικτύου. Σου δίνει κομματάκια γνώσης από τον απέραντο ωκεανό, τα οποία εσύ τα εκλαμβάνεις ως γνώση, ενώ στην πραγματικότητα, έτσι αποσπασματικά όπως έρχονται, το μόνο που κάνουν είναι να σου “θολώνουν” ακόμη περισσότερο το πεδίο και την κρίση.
Μοιραστείτε την είδηση