Γ. Κασαπίδης: Δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα βάρη – Τι συζητήθηκε στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο

4 Min Read

«Κατέστησα σαφές ότι η Περιφέρειά μας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η ανησυχία έχει κορυφωθεί. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα βάρη, είτε μεταναστευτικό, είτε οτιδήποτε άλλο, γιατί είμαστε στην ίδια κατάσταση που είναι το Βόρειο Αιγαίο και κινδυνεύουμε κι εμείς να γίνουμε μετανάστες από την Περιφέρειά μας. Είναι επιτακτικό και αναγκαίο το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης κατά την συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ο κ. Κασαπίδης, μάλιστα, πρόσθεσε «ότι γίνεται προσπάθεια από κάποιους επαγγελματίες επιχειρηματίες να φιλοξενήσουν μετανάστες. Δεν ξέρω αν το κάνουν και κάποιοι δήμαρχοι».

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το σώμα για τις συναντήσεις που εiχε την περασμένη εβδομάδα παρουσία του Πρωθυπουργού, με βασικά θέματα την πορεία εκτέλεσης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και την απορρόφηση κονδυλίων, το μεταναστευτικό, αλλά και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές με νομοσχέδιο που επίκειται για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Σε ότι αφορά στο θέμα της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ότι «αυτό που εκφράστηκε ήταν ότι τα πράγματα δεν είναι καλά και διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση προγραμματίζει νομοθετικές παρεμβάσεις για να διευκολύνει τους φορείς υλοποίησης και να επιταχυνθεί η απορρόφηση. Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη υπάρχουν προβλήματα στην ωρίμαση των μελετών, ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα επίκειται έλευση κλιμακίου για την λήψη αποφάσεων σχετικά με την απλοποίηση διεκπεραίωσης των υποθέσεων».
Σε ότι αφορά στις αλλαγές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση έγινε γνωστό ότι θα υπάρξουν αλλαγές και πολλές από τις αρμοδιότητες θα μεταφερθούν στην Περιφέρεια.
Σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θ. Καρυπίδης τόνισε ότι «θα πρέπει κάποτε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αν δεν τους θέλουμε στα ξενοδοχεία, θα πρέπει να πούμε που τους θέλουμε».
Από την πλευρά της η Γ. Ζεμπιλιάδου ζήτησε η Περιφέρεια να πάρει τον αριθμό μεταναστών που της αναλογεί, ενώ εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο να γίνεται αναφορά σε λαθραίους μετανάστες.
Ψήφισμα για την αναστολή λειτουργίας των έξι τμημάτων του Πανεπιστημίου
Σε έκδοση ψηφίσματος προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για την απόφαση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να ανασταλεί η λειτουργία των έξι τμημάτων που θα ξεκινούσαν το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
Το ψήφισμα έχει ως εξής:
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί για την Περιφέρεια μας πυλώνα γνώσης και καινοτομίας. Η περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξή του αποτελεί αδιαπραγμάτευτο μέλημα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την επόμενη περίοδο, που θα χαρακτηριστεί από την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου ισορροπημένου μοντέλου ανάπτυξης.
Ως εκ τούτου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας απαντώντας στην απόφαση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για την αναστολή λειτουργίας 6 τμημάτων του, ζητά:
Τη στήριξη, ως καθολικό αίτημα, του Πανεπιστήμιου, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Την ενδυνάμωσή του μέσα από την λειτουργία πολλών, μοναδικών και ανταγωνιστικών τμημάτων, τα οποία θα επιτρέψουν την ανάδειξή του σε σημαντικό εκπαιδευτικό πόλο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
Και άρα την άρση της απόφασης αναστολής λειτουργίας των έξι τμημάτων του ΠΔΜ.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση