Γ.Κασαπίδης: Έγκριση του αρδευτικού της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου από την Κυβερνητική Επιτροπή

3 Min Read

Την ένταξη του αρδευτικού της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση Επιτροπής  για τα έργα στρατηγικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη.

Τη  σχετική  πρόταση προϋπολογισμού 100.000.000,00 ευρώ, στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, είχε υποβάλει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον περασμένο Οκτώβριο,  στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Το σχεδιαζόμενο αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου εκτείνεται κατά κύριο λόγο στην βορειοδυτική περιοχή της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου,  ενώ ένα τμήμα του καταλαμβάνει περιοχή που βρίσκεται στην νοτιοδυτική περιοχή αυτής.

Πρόκειται για αρδευτικό δίκτυο έκτασης 37.000 στρεμμάτων, με λήψη του αρδευτικού νερού από τον ταμιευτήρα  Ιλαρίωνα, επί του ποταμού Αλιάκμονα (φράγμα / ΥΗΣ ΔΕΗ Ιλαρίωνα).
Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά νερού προς το γειτονικό αρδευτικό δίκτυο Σερβίων, έκτασης 24.000 στρεμμάτων, που λειτουργεί από το 1990 με άντληση νερού από την λίμνη  Πολυφύτου, προκειμένου να ελαττωθεί η ενεργειακή δαπάνη άρδευσης.
Προβλέπεται η κατασκευή φωτοβολταϊκής εγκατάστασης κοντά σε κάθε αντλιοστάσιο ενίσχυσης πίεσης για τον ενεργειακό συμψηφισμό της καταναλισκόμενης ενέργειας, με μηδενισμό πρακτικά της  ενεργειακής δαπάνης, που θα δώσει ένα ανταγωνιστικότερο αγροτικό προϊόν.

« Ένα όνειρο πολλών δεκαετιών για την ΠΕ Κοζάνης γίνεται πραγματικότητα. Το μεγαλύτερο αρδευτικό της Περιφέρειας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης» ανέφερε ο κ. Κασαπίδης συμπληρώνοντας πως  το έργο που περίμεναν από το 1974 οι κάτοικοι της Κοζάνης εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ και παίρνει το δρόμο της υλοποίησης.

«Οφείλω να ευχαριστήσω όλους όσους κοπιάσαν για να έρθει το θετικό αυτό αποτέλεσμα και ειδικότερα την ΔΤΥ της Π.Ε. Κοζάνης, την ΑΝ.ΚΟ., τους στενούς μου συνεργάτες αιρετούς και μη και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για το ειλικρινές ενδιαφέρον του.

Πλέον η παραγωγική ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία και ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενή τομέα θεμελιώνεται με αναπτυξιακά έργα στην πράξη που δίνουν προοπτική στον τόπο και ελπίδα στους συμπολίτες μας».

Το έργο θα συμβάλει:
– Στην αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων στις περιοχές ενδιαφέροντος, γεγονός που θα συμβάλει στην αύξηση του εισοδήματος.
– Στην εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας στην περιοχή.
– Στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης στην φάση κατασκευής του έργου.
– Στη σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας από την λειτουργία του έργου, μιας και θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
– Στη συγκράτηση του ενεργού πληθυσμού στην περιοχή και στην τόνωση της οικονομίας της υπαίθρου.

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση