Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Όπως κερδίσαμε μάχες τέσσερα χρόνια τώρα έτσι θα κερδίσουμε και την Περιφέρεια

6 Min Read

Η υποψήφια Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας μιλά στον «Χ»

Πιο αποφασισμένη από ποτέ να διεκδικήσει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εμφανίζεται η επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα» Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία βάζει ως πρώτο της μέλημα την ενίσχυση των επιχειρήσεων με χρηματοδοτικά εργαλεία που θα τρέξουν από την «επόμενη ημέρα της εκλογής». Σε συνέντευξή της στον «Χ» μιλά για μια περιφέρεια που η ύπαιθρος της είναι υπό εγκατάλειψη και οι νέοι να έχουν τάσεις φυγής.

- Advertisement -

Η ίδια μιλά για ένα πρόγραμμα διαφορετικό από τις εκλογές του 2019 και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την δυνατότητα λύσεων για ζωτικής σημασίας ζητήματα. 

«Εμείς μιλάμε για συγκεκριμένα πράγματα και με συγκεκριμένες προτάσεις θα φέρουμε την αλλαγή και σε κρίσιμα ζητήματα θα διαβουλευτούμε με τους πολίτες. Εμείς λέμε πως θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία της μετάβασης γιατί σήμερα εξελίσσεται στρεβλά και δεν έχει όφελος για την Δυτική Μακεδονία αλλά για άλλους. Θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε ενεργειακό χώρο με ανταπόδοση από το μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ και αποκαταστάσεις εδαφών. Επίσης κάθε περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας την αντιμετωπίζουμε με ειδικό μικρό αναπτυξιακό σχέδιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες. Άρα δίνουμε συγκεκριμένες λύσεις όπως το πυροσβεστικό πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις που λέμε ότι θα ξεκλειδώσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις γιατί δεν μπορούμε να χάσουμε έστω και ακόμη έναν εργαζόμενο, θέση εργασίας ή επιχείρηση. Τα παιχνίδια τέλος με τα χρήματα που κάθονται την ώρα που σβήνουν οι επιχειρήσεις» αναφέρει η κ. Ζεμπιλιάδου.

Η ίδια λέει πως στις περιοδείες της εισπράττει θετικά στοιχεία από τους πολίτες. Αυτό που της προξένησε μεγάλη εντύπωση είναι ότι πολλοί δείχνουν ότι παρακολουθούν τα Περιφερειακά Συμβούλια και γνωρίζουν τις παρεμβάσεις και την στάση που επέδειξε τέσσερα χρόνια τώρα στα έδρανα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. «Μας εμπιστεύονται γιατί κερδίζουμε μάχες όπως για παράδειγμα την αποτροπή της κατασκευής του αιολικού πάρκου στα Πιέρια Όρη. Μας εμπιστεύονται γιατί δεν μιλάμε στον αέρα ούτε λέμε γενικολογίες αλλά λέμε συγκεκριμένα πράγματα και έχουμε προτάσεις. Όταν αναδείξαμε το γεγονός ότι όλη η Δυτική Μακεδονία στενάζει, ότι η Φλώρινα έχει πτώση του ΑΕΠ κατά 48% και η Κοζάνη κατά 50%, στην Καστοριά και στα Γρεβενά η ανεργία κυριαρχεί και οι δυο αυτές περιοχές δεν δικαιούνται ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης την ώρα που όλη η Περιφέρεια Κρήτης δικαιούται. Όλοι μαζί θα κάνουμε το επόμενο βήμα και θα είναι πολύ δημιουργικό και αποφασιστικό» λέει η επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα».

Η ίδια αναφέρει πως φαίνεται ότι η κοινωνία έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της επόμενης αυτοδιοικητικής περιόδου και περιμένει να ακούσει προτάσεις. Εντοπίζει έλλειψη προοπτικής για την περιοχή και προσπαθεί να περάσει στον κόσμο πως αν δεν αλλάξει κάτι στην Περιφέρεια τότε η περιοχή θα «βουλιάξει». «Αυτοί που μιλούν για έργα θα πρέπει να μας πουν στην πράξη για ποια έργα μιλούν. Ο κ. Κασαπίδης συγκαταλέγει στα έργα την Βόρεια Ζώνη Πολυφύτου που δεν ξεκίνησε. Το να κάνεις μια προμελέτη αυτό δεν σημαίνει ότι είναι έργο. Το ίδιο ισχύει και για το αρδευτικό Νεστορίου και τον Κάθετο Άξονα. Θα πίστωνα με μεγάλη γενναιοδωρία στον Γιώργο Κασαπίδη κάποια έργα αν έβλεπα μια συγκροτημένη δρομολόγησή τους. Η προμελέτη και η πρόθεση δεν αποτελεί υλοποίηση» αναφέρει η κ. Ζεμπιλιάδου.

Μιλώντας για την στήριξη του συνδυασμού της από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, λέει πως αυτό δίνει μια διαφορετική δυναμική και πως δεν την φοβίζει σε καμία περίπτωση η συνεργασία της με την Κυβέρνηση εφόσον εκλεγεί γιατί πιστεύει στην διαπραγμάτευση και στις δυνάμεις της και στον ειλικρινή διάλογο. Όσον αφορά στην πολιτική που χάραξε ο νυν Περιφερειάρχης για το υδρογόνο, μιλά για «μισή» εξαγγελία αφού οι θέσεις εργασίας που έχουν ανακοινωθεί δεν είναι συγκεκριμένες. 

«Για να αποφασίσεις αν θα συνεχίσεις να χρηματοδοτείς ένα έργο θα πρέπει κάποιος να μας πει τι θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Το θέμα δεν είναι να χρηματοδοτήσουμε την ερευνά με χρήματα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε ένα εργοστάσιο υδρογόνου που θα γίνει στο Ντουμπάι. Αυτή τη στιγμή η βασική εθνική πολιτική είναι ότι εδώ θα κάνουμε μετακομιδή υδρογόνου, δηλαδή θα υπάρχουν αγωγοί διέλευσής αρά κάπου αλλού θα γίνουν εργοστάσια και κάπου αλλού θα παράγονται τα αυτοκίνητα υδρογόνου και κάπου αλλού θα δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ροκανίζονται χρήματα σε ερευνητικά έργα στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη χωρίς να έχουμε εκθέσεις κόστους οφέλους» αναφέρει η κ. Ζεμπιλιάδου.

Τέλος, περιγράφοντας την Δυτική Μακεδονία που ονειρεύεται, μιλά για μια περιφέρεια με ζωντανή ύπαιθρο και χωριά, γρήγορο τρένο με φθηνό εισιτήριο, ένα Πανεπιστήμιο «μελίσσι» και γεμάτο ζωή και πολλές ευκαιρίες για να επιστρέψουν οι νέοι στην περιοχή ελπίζοντας πως και το δικό της το παιδί θα επιστρέψει.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση