Γιώργος Αδαμίδης: Το 2020 θα κλείσουν δυο μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, ο ΑΗΣ Καρδιάς και ο ΑΗΣ Αμυνταίου- Ζήτημα και με την Πτολεμαίδα 5

2 Min Read

Για σύγκρουση συμφερόντων που οδηγούν στην απαξίωση του λιγνίτη έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδάμιδης στην παρέμβαση του στο Συνέδριο για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Όπως τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά «εννοείται πως υπάρχει ζήτημα με το κλίμα αλλά εμείς τι κάνουμε; Καταργούμε το λιγνίτη αλλά αξιοποιούμε τους υδρογόναναθρακες. Εκεί δεν υπάρχουν εκπομπές CO2; Εμείς λέμε ναι στη μετάβαση αλλά να είναι δίκαιη».

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη «ο σχεδιασμός είναι χειρότερος από ότι έχει περιγραφεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το νέο ΕΣΕ το 2030 η συμμετοχή του λιγνίτη δεν θα είναι 17% αλλά ούτε 10%. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα κλείσει ο ΑΗΣ Αμυνταίου και θα χαθούν 800 θέσεις εργασίας ενώ το σε ένα χρόνο θα κλείσει και ο ΑΗΣ Καρδιάς. Πάμε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση… Είναι ζήτημα αν θα λειτουργήσει η Πτολεμαίδα 5 καθώς δεν θα τις χορηγηθούν ΑΔΙ. Η χώρα μας επένδυσε 1,5δις ευρώ για μια μονάδα με καλύτερες προυποθέσεις για το περιβάλλον και κάποιοι στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να μη δουλέψει».

- Advertisement -

Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ προέβλεψε πως τέλος πως μέχρι το 2025 θα λειτουργεί μια λιγνιτική μονάδα στη Μεγαλόπολη, ο Άγιος Δημήτριος 5 και η Μελίτη. “Είναι ζήτημα αν θα λειτουργεί η Πτολεμαίδα 5” ανέφερε και κάλεσε το Δήμαρχο Κοζάνης “να δει τις θα κάνεις με την τηλεθέρμανση γιατί ο Άγιος Δημήτριος μέσα στο 2020 θα χάσεις δύο μονάδες με ότι αυτό μεταφράζεται και  σε εργατικό δυναμικό”.

 

Μοιραστείτε την είδηση