Γιώργος Ζήγος: συμμετοχή του δήμου στην διαμόρφωση των προγραμμάτων απασχόλησης για την περιοχή

4 Min Read

Ο 48χρονος εργαζόμενος της ΔΥΠΑ υποψήφιος με τον συνδυασμό του Χάρη Κουζιάκη

Μια Κοζάνη συρρικνωμένη και με πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα, έτσι βλέπει την πόλη και τον Δήμο ο 48χρονος υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη-Τόπος Να Ζεις» Γιώργος Ζήγος, ο οποίος για πρώτη φορά συμμετέχει σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Όπως λέει στον «Χ», αυτό που τον ώθησε να συμμετάσχει σε αυτή την διαδικασία ήταν η «αδιάφορη πορεία της Κοζάνης την τελευταία τετραετία χωρίς κανένα βήμα προς τα εμπρός».

«Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα είναι ότι στην καθημερινότητα η πόλη πήγε προς τα πίσω και όχι προς τα μπροστά. Σαν να μην έγινε καμία προσπάθεια να βελτιωθούν πράγματα και αφέθηκε στην τύχη της. Ακόμη και στον πολιτισμό και αθλητισμό η κατάσταση δεν είναι καλή αφού το ωράριο της βιβλιοθήκης είναι λειψό, τα έργα στον Δημοτικό Κήπο δεν λένε να ολοκληρωθούν, η ανάπλαση του ΟΣΕ καθυστερεί σημαντικά και τα παιδιά στο «Λιάπειο» κολυμβητήριο κάνουν προπονήσεις σε συνθήκες Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών. Αυτή δεν είναι εικόνα μιας πόλης που θέλει να λέγεται πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας και πόλης πρότυπο ανάμεσα σε 100 κλιματικά ουδέτερες στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Ζήγος είναι πατέρας ενός μικρού αγοριού και τα τελευταία 11 χρόνια είναι υπεύθυνος για τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας στην Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Το κομμάτι της απασχόλησης και των στρεβλώσεων που υπάρχουν, το γνωρίζει απέξω και ανακατωτά και προτείνει την άμεση συμμετοχή του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, μέσω ομάδων εργασίας, στην διαμόρφωση εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και επανεκπαίδευσης εργαζόμενων που έχασαν και θα χάσουν την δουλειά τους λόγω της απολιγνιτοποίησης. «Περιφέρεια, Δήμοι και κεντρική διοίκηση θα πρέπει να συζητούν μαζί για την διαμόρφωση τέτοιων προγραμμάτων. Μέχρι στιγμής τα προγράμματα αυτά έρχονται έτοιμα από την Αθήνα χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν σημαντικούς παράγοντες και συνθήκες της περιοχής. Αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει συμμετοχή ή να υπάρχει και στη συνέχεια ο εργαζόμενος να μένει και πάλι άνεργος. Αν ο εκάστοτε Δήμος που γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής του δεν έχει λόγο σε τέτοια προγράμματα τότε ποιος έχει;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Μεγάλη του ανησυχία είναι η μείωση του πληθυσμού και η φυγή εξειδικευμένου προσωπικού από την περιοχή λόγω έλλειψης αντικειμένου. «Αν δεν εστιάσουμε στη συντήρηση των ειδικοτήτων που σπανίζουν στο να μείνουν εδώ με δημιουργία κινήτρων για να απασχοληθούν σε επενδύσεις τότε τα χέρια αυτά θα χαθούν. Οι επενδύσεις αυτές ωστόσο για να έρθουν χρειάζονται υποδομές και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι να κάνει εκείνες τις προετοιμασίες για να προσελκύει επενδυτές, κάτι που ο Δήμος Κοζάνης όχι απλά δεν έκανε την περασμένη τετραετία αλλά έδιωξε κιόλας (βλέπε Egnatia Aviation)» πρόσθεσε ο κ. Ζήγος.

Όσον αφορά στην επιλογή του να είναι υποψήφιος με τον Χάρη Κουζιάκη, αναφέρει πως «η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη-Τόπος Να Ζεις» έχει την «πιο καθαρή άποψη και αποκρυσταλλωμένη πρόταση για τον Δήμο Κοζάνης και ο Χάρης Κουζιάκης έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν έναν καλό Δήμαρχο. Έχει όραμα, αγαπά τον τόπο, είναι ενημερωμένος και το έχει δείξει στα Δημοτικά Συμβούλια και η εμπλοκή του με την κοινωνία είναι δημιουργική» λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος, στέλνοντας το μήνυμά του στους ψηφοφόρους, τους καλεί να βοηθήσουν την Κίνηση να «επαναφέρουμε το χαμόγελο στον πολίτη και να γίνει η Κοζάνη μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη με ευκαιρίες απασχόλησης για όλους και καθημερινότητα που μας αξίζει» καταλήγει ο ίδιος.

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση