Η ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο (5 – 8 Φεβρουαρίου)

5 Min Read

Ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και άρση ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου τα «ελληνικά» θέματα

Ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο οι εργασίες της μιας από τις δυο Ολομέλειες του Ευρωκοινοβουλίου που θα γίνουν τον ίδιο μήνα. Η ατζέντα είναι αρκετά «πλούσια» και με «ελληνικό άρωμα» για άλλη μια φορά αφού αναμένεται να ψηφιστεί με ποσοστό 60% – 40% το οκτασέλιδο σκληρό ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα που προέκυψε μετά την συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου. Στην ίδια συνεδρίαση θα εγκριθεί και η άρση ασυλίας του Ευρωβουλευτή των RENEW Γιώργου Κύρτσου για τα χρέη της εταιρείας του που προσποιηθήκαν. Μάλιστα την άρση θα την υπερψηφίσει και ο ίδιος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο Προϊστάμενος Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου Ζάουμε Ντουκ Γκιλιότ

Τα σημαντικότερα θέματα της Ολομέλειας αυτής της εβδομάδας είναι:

 • Συζήτηση για την έκτακτη σύνοδο της ΕΕ

 Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τους Προέδρους Charles Michel και Ursula von der Leyen τα αποτελέσματα των τελευταίων συνόδων κορυφής, ιδιαίτερα αυτής της 1ης Φεβρουαρίου.

 • Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Ουκρανία

 Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το Κοινοβούλιο αναμένεται να επαναβεβαιώσει την ανάγκη η ΕΕ να σταθεί σταθερή και ενωμένη στο πλάι του Κιέβου.

 • Γονιδιωματικές τεχνικές: οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες στο ΕΚ

Το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει τη θέση του για τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με νέες γονιδιωματικές τεχνικές, ώστε να καταστεί το σύστημα τροφίμων μας πιο βιώσιμο και ανθεκτικό.

 • Αξιολόγηση της κατάστασης των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα

Την Τετάρτη αναμένεται να εγκριθεί ψήφισμα για τις απειλές κατά του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα.

 • Συζήτηση για την κατάσταση των αγροτών και τις τιμές των γεωργικών προϊόντων

Το πρωί της Τετάρτης, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει πώς θα ανταποκριθεί στα αιτήματα των αγροτών και των κοινοτήτων τους και πώς θα προωθήσει τη δίκαια αμειβόμενη γεωργία στην ΕΕ.

 • Σερβία: αποδείξεις για τη δέσμευσή της στην ενταξιακή διαδικασία ζητά το ΕΚ

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα την Πέμπτη, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση της κατάστασης μετά τις εκλογές στη Σερβία.

 • Μάχη κατά της αύξησης του αντισημιτισμού και του αντιμουσουλμανικού μίσους

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με το Συμβούλιο και την Επιτροπή τις ανησυχητικές αναφορές για αύξηση των περιστατικών μίσους εντός και εκτός διαδικτύου σε ολόκληρη την ΕΕ.

 • Αξιολόγηση της έκτασης της ρωσικής εμπλοκής στην ευρωπαϊκή δημοκρατία

Μετά τους ισχυρισμούς ότι μια ευρωβουλευτής συνεργάστηκε με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει την υπόθεση αυτή και άλλες απόπειρες ανάμειξης στα εσωτερικά της ΕΕ.

 • Κλιματικός στόχος της ΕΕ για το 2040: συζήτηση με την Επιτροπή

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν προτάσεις για τον καθορισμό του κλιματικού στόχου της ΕΕ για το 2040 το απόγευμα της Τρίτης, λίγο μετά την δημοσίευσή τους από την Επιτροπή.

 • Αυστηρότεροι κανόνες κατά της έκθεσης εργαζομένων σε επικίνδυνες ουσίες

Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει την τελική του έγκριση σε νέους κανόνες για τον περιορισμό των τιμών έκθεσης για τον μόλυβδο και τις διισοκυανικές ενώσεις στον χώρο εργασίας.

 • Καλύτερη πρακτική άσκηση με δικαιότερες αμοιβές

Το ΕΚ τονίζει την ανάγκη για ελάχιστα ποιοτικά πρότυπα και δίκαιες αμοιβές για τις περιόδους πρακτικής άσκησης σε ολόκληρη την ΕΕ, εν αναμονή της σχετικής πρότασης της Επιτροπής.

 • Δικαιώματα των γυναικών: αντιμετώπιση της φτώχειας, πρόσβαση στη λήψη αποφάσεων

Ενόψει της 68ης συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Θέση της Γυναίκας (CSW) στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο, το Κοινοβούλιο θα καθορίσει τις προτεραιότητές του την Πέμπτη.

 • Εξασφάλιση άμεσων πληρωμών σε ευρώ: τελική ψηφοφορία

Την Τετάρτη το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει νέους κανόνες που διασφαλίζουν ότι τα μεταφερόμενα ποσά θα φτάνουν αμέσως στους λογαριασμούς πελατών λιανικής και επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

 • Κυρώσεις σε όλη την ΕΕ κατά της απερίσκεπτης οδήγησης ζητά το ΕΚ

Την Τρίτη, το ΕΚ θα ψηφίσει σχέδιο ευρωπαϊκών κανόνων για να σταματήσει η ατιμωρησία της επικίνδυνης οδήγησης από κατόχους διπλώματος άλλης χώρας και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση