Η ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο

6 Min Read

Νόμος για την αποκατάσταση της φύσης και καταχρηστικές αγωγές στην ατζέντα

Η έγκριση της συμφωνίας για τους νέους κανόνες που καλούνται τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν για την αποκατάσταση της φύσης και η πρόταση για την δημιουργία  νέων κανόνων για την προστασία των δημοσιογράφων είναι δυο από τα σημαντικότερα θέματα που θα απασχολήσουν την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο Στρασβούργο. Πρόκειται για την δεύτερη Ολομέλεια του Φεβρουαρίου και μια από τις τελευταίες αυτής της θητείας. Η Ολομέλεια ξεκινά σήμερα με την παρουσία και ομιλία της Yulia Navalnaya, συζύγου του Ρώσου ακτιβιστή Alexei Navalny με αφορμή την τιμή του Ευρωκοινοβουλίου στην ζωή του.

Σήμερα Τρίτη το ΕΚ αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» σε νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για την προστασία των δημοσιογράφων και των ακτιβιστών από καταχρηστικές αγωγές. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της φύσης θα εγκριθεί η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία που με τις αλλαγές που έγιναν προβλέπει μέτρα αποκατάστασης για τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 και για όλα τα οικοσυστήματα έως το 2050.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη νομοθεσία που συζητήθηκε το καλοκαίρι του 2023 στην Ολομέλεια, δέχεται σφοδρή κριτική κυρίως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την συντηρητική πτέρυγα που εκπροσωπούν τους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας. Μεγάλο μέρος των αντιδράσεων επικεντρώνεται γύρω από ισχυρισμούς ότι οι νέοι κανόνες απαιτούν πάρα πολλά από τους ευρωπαίους αγρότες σε μια εποχή που ήδη παλεύουν με το αυξανόμενο κόστος και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα αναφέρουν πως η υπερβολική επιβάρυνσή τους θα έθετε σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ.

Ο Ευρωβουλευτής των «Πράσινων» Πέτρος Κόκκαλης απαντώντας σε ερώτηση του «Χ» κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τα θέματα της Ολομέλειας που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, κατηγόρησε τους επικριτές του νόμου για διασπορά ψευδών ειδήσεων και πως ο νόμος που αναμένεται να ψηφιστεί είναι προς την σωστή κατεύθυνση με αρκετές αλλαγές παρόλα αυτά. «Ο νόμος έχει νερωθεί πολύ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης και ευχήθηκε να δει η χώρα μας να εφαρμόζονται σχέδια και νόμοι που να προκύπτουν από τα κάτω προς τα πάνω «και όχι το ανάποδα που συνέβη με το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης στην Δυτική Μακεδονία» πρόσθεσε.

Άλλα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας είναι:

 • Αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού για Ουκρανία και STEP

Το EK αναμένεται να εγκρίνει τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, την Πλατφόρμα Στρατηγικών Τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP) και αλλαγές στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

 • Περιβαλλοντικά εγκλήματα και ποινές: τελική ψηφοφορία για νέους κανόνες

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει νέους κανόνες ποινικού δικαίου για την προστασία του περιβάλλοντος στην ΕΕ.

 • Ψηφοφορία για νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις άδειες οδήγησης

Το ΕΚ θα επικαιροποιήσει τους κανόνες για τις άδειες οδήγησης και θα θεσπίσει ψηφιακές άδειες και υποχρεωτικούς ελέγχους υγείας, με γνώμονα την οδική ασφάλεια και την ψηφιακή μετάβαση.

 • Πόλεμος στην Ουκρανία: έκκληση για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από την ΕΕ
 • Ισχυρότερη ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα

Εν μέσω σημαντικής γεωπολιτικής αβεβαιότητας και απειλών, το Κοινοβούλιο θα ζητήσει αποφασιστική δράση για την ενίσχυση και την προστασία της διεθνούς έννομης τάξης.

 • Προστασία των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων: ψηφοφορία για νέους κανόνες

Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα.

 • Βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων σε πλατφόρμες

Σε συζήτηση το βράδυ της Δευτέρας, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να καλέσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να δώσουν τέλος στο αδιέξοδο της οδηγίας για την εργασία σε πλατφόρμες.

 • Συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στη Γάζα
 • Συζήτηση για την άνοδο των τιμών των τροφίμων

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με την Επιτροπή τα αίτια της αύξησης των τιμών των τροφίμων και τον τρόπο αντιμετώπισης των κοινωνικών της συνεπειών.

 • Διαφανής και ασφαλής πολιτική διαφήμιση

Οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν την ακεραιότητα των προεκλογικών εκστρατειών και θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των εξωτερικών παρεμβάσεων.

 • Προς έγκριση το ευρωπαϊκό «ψηφιακό πορτοφόλι»

Τα σχέδια για ένα σύστημα ψηφιακής ταυτότητας, που έχουν ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου, αναμένεται να εγκριθούν στην ολομέλεια του ΕΚ.

 • Βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών και προστασία των καταναλωτών

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τον νέο κανονισμό που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο διαφανούς και υπεύθυνου τομέα βραχυχρόνιων μισθώσεων.

 • Το Κοινοβούλιο προειδοποιεί για δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην ΕΕ

Αξιολογώντας την έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου του 2023, το ΕΚ θα απαιτήσει να αντιμετωπιστούν συστημικά ζητήματα που υποδηλώνουν διάβρωση των ευρωπαϊκών αξιών.

 • Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί σοβαρά για την επόμενη διεύρυνση

Χρειάζονται θεσμικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ μπορεί να απορροφήσει νέες χώρες, αναμένεται να δηλώσει το Κοινοβούλιο.

 • Προστασία της αγοράς ενέργειας από πρακτικές χειραγώγησης

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν νέους κανόνες για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης της αγοράς ενέργειας, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εποπτεία.

 • Αυστηρότεροι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις μεταφορές αποβλήτων

Η νέα νομοθεσία για την αναθεώρηση των διαδικασιών και μέτρων ελέγχου σχετικά με τις μεταφορές αποβλήτων θα τεθεί σε τελική ψηφοφορία την Τρίτη.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση