Η χώρα όπου επείγονται για Χριστούγεννα οι …γαλοπούλες

3 Min Read

Είχε αρκετά ενδιαφέροντα σημεία η αντιπαράθεση στην Βουλή. Αλλά, κατά την ταπεινή μου άποψη, το πιο σημαντικό από όλα ήταν το ξεκαθάρισμα, από την πλευρά του πρωθυπουργού, ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Το ότι διαλύθηκε το νεφέλωμα που είχε επικρατήσει τις τελευταίες δυο εβδομάδες. Κατά το οποίο ήταν πολύ πιθανό να πάμε σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Ότι επανήλθε η κυβερνητική γραμμή στην παλιά της τροχιά. Στον σεβασμό των θεσμικών λειτουργιών του πολιτεύματος, με εξάντληση των συνταγματικών προθεσμιών για την διεξαγωγή των εκλογών. Πάμε για τον Ιούνιο του 2023. Τελεία και παύλα.

Υπάρχει βεβαίως και η διασκεδαστική πλευρά της υπόθεσης. Που είναι το επίμονο αίτημα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για «εκλογές εδω και τώρα». Το οποίο επιμένει να επαναλαμβάνει και μετά το ξεκαθάρισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διαμορφώνοντας μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Κατά την οποία οι γαλοπούλες, που αντιμετωπίζουν με  βεβαιότητα την σφαγή τους, οψέποτε και αν γίνουν οι εκλογές, όπως το προδιαγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμη και της προσκείμενης προς τον ΣΥΡΙΖΑ Prorata, που κάνει μετρήσεις  για την «Αυγή», την «Εφημερίδα των Συντακτών» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» …βιάζονται να έλθουν τα Χριστούγεννα.

Προφανώς τους καθοδηγεί η σκέψη «μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει», μια ώρα αρχύτερα. Αλλά γιατί; Διότι ήλπιζαν πως, αν τελικώς καταφέρουν να επιβάλουν την πρόωρη διεξαγωγή των εκλογών θα είχαν δυο κέρδη: Το μεν ότι πέτυχαν να σύρουν τον πρωθυπουργό σε πρόωρες εκλογές επιβάλλοντας την θέληση τους, το δε να τον καταγγείλουν ως ψεύτη, αφού θα ήταν ασυνεπής προς την επί τρία χρόνια επαναλαμβανόμενη δέσμευση του.

Μιλάμε δηλαδή απλώς για παιγνίδια εντυπώσεων. Προοριζόμενα κυρίως για εσωτερική κατανάλωση. Προς παραμυθίαν των μελών του κόμματος. Ίσα για να δείξει η ηγεσία ότι κάνει …επαναστατική γυμναστική. Διότι στην ουσία οι πολιτικές προοπτικές δεν αλλάζουν. Το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, ακόμη και με την απλή αναλογική, είναι δεδομένο. Όπως δεδομένο είναι ότι, ως εκ του αποτελέσματος, θα οδηγηθούμε, εντός διμήνου, σε νέες κάλπες. Από τις όποιες πια θα προκύψει σταθερή κυβέρνηση, αφού θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης, δηλαδή με «δώρο» δεκάδων εδρών στο πρώτο κόμμα.

Οι γαλοπούλες στην ώρα τους.

Γιώργης Μασσαβέτας

Μοιραστείτε την είδηση