Η Έντα Γκάμπλερ του Ίψεν στην Κοζάνη

3 Min Read

Η Έντα Γκάμπλερ του Ίψεν θα παρουσιαστεί στην Κοζάνη. Για δύο παραστάσεις μια το Σάββατο στις 9 μ.μ. και μια την Κυριακή στην 8 μ.μ. έρχεται η παράσταση στην κεντρική σκηνή του Δη.Πε. Θεάτρου Κοζάνης, σε σκηνοθεσίας Ζωής Χατζηαντωνίου.
Η υπόθεση
Η ζωή δεν είναι τραγική, η ζωή ειναι γελοία. Κι αυτό δεν αντέχεται.
Η Έντα και ο Γέργκεν Τέσμαν επιστρέφουν μετά το γαμήλιο ταξίδι στο σπίτι των ονείρων τους, στη Βίλα Φαλκ, που τόσο όμορφα έχουν φτιάξει για χάρη τους η θεία Γιούλια και ο οικογενειακός φίλος Μπρακ. Όλα θα μπορούσαν να εξελιχθούν «κανονικά» εώς πληκτικά, αλλά το παρελθόν εισβάλλει με την επίσκεψη της κυρίας Έλβστεντ και την απρόσμενη επιστροφή του άσπονδου φίλου και εχθρού, Άιλερτ Λέβμποργκ.
Όποιοι έρχονται στη Βίλα Φαλκ δεν ξαναφεύγουν ποτέ. Εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε μια εν δυνάμει πραγματικότητα και στην πραγματική δυνατότητα, ανίκανοι να διαχειριστούν τη ζωή και το μέλλον, επιλέγουν να διαχειριστούν τη ζωή κάποιου άλλου. Εξαρτημένοι κι απελπισμένα μόνοι, είναι ξεστρατισμένα νήπια που βγάζουν άναρθρες κραυγές και την επόμενη στιγμή, απολύτως στερημένοι από οποιαδηπότε δυνατότητα, βυθίζονται στην πιο ιερή βουβαμάρα. Είναι ενήλικες.
Στην πιο βαθειά απελπισία, περιγράφει ποιητικά ο Κίρκεγκωρ, η ψυχή αναδιπλώνεται, ο εαυτός διασπάται, κλείνεται σε ένα «κλειστό δωμάτιο», κι από εκεί περίκλειστος οδηγεί τη φαινομενική παρουσία του ανθρώπου, του οποίου η ψυχή ασθενεί απο απελπισία. Ο απελπισμένος είναι περισσότερο μια αφαίρεση, μια απουσία μέσα σε ένα κέλυφος ανθρώπινων συμπεριφορών και στερεοτυπικής κανονικότητας.
Αυτήν την αφηρημένη κατάσταση διαχειρίζεται η Ζωή Χατζηαντωνίου. Διασπά την Έντα στη φυσική παρουσία, που σιωπά, και στην φωνή, που παραμένει στο «κλειστό δωμάτιο». Η Έντα, κλειδωμένη στο «κλειστό δωμάτιο» του εαυτού της, είναι ταυτόχρονα παίκτης και πιόνι. Είναι η ανίκητη παίκτρια εναντίον της. Και αυτό είναι το παράδοξο μέσα στο οποίο ζει.
Όταν πια όλα έχουν επιτελεστεί και οι φαντασμαγορίες του μυαλού της έχουν αδειάσει, την αποκαλυπτική στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι η τραγικότητα μόνο μέσα στο μυαλό της υπάρχει κι ότι η «αληθινή πραγματικότητα» μόνο με γελοιότητα προικίζει τους ανθρώπους, τότε δεν αντέχει.
Δημιουργική ομάδα
Σκηνοθεσία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Μετάφραση: διασκευή βασισμένη στη μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Πανουργιά
Μουσική: Μιχάλης Παρασκάκης
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Ηχοληψία: Κώστα Μπώκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Ντεληθέου
Βοηθός στην επεξεργασία κειμένου: Δημήτρης Πασσάς
Βοηθός φωτιστή: Ρία Δεληογλάνη
Εκτέλεση παραγωγής: Quadrat
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Έντα Τέσμαν, σύζυγος του Γέργκεν και κόρη του στρατηγού Γκάμπλερ:
Ελίνα Ρίζου, Γεωργιάννα Νταλάρα
Γέργκεν Τέσμαν, πανεπιστημιακός υπότροφος στην Ιστορία του πολιτισμού:
Γιάννης Κλίνης
Γιούλια Τέσμαν, θεία του Γέργκεν:
Ρίτα Λυτού
Τέα Έλβστεντ:
Κατερίνα Ζησούδη
Διαμεσολαβητής Μπρακ:
Γιώργος Βαλαής
Άιλερτ Λέβμποργκ: Φιντέλ Ταλαμπούκας
Η παράσταση Έντα Γκάμπλερ επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ και συγχρηματοδοτείται από το Δη. Πε. Θε. Κοζάνης.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση