Η επιστροφή του υδρογόνου, η τηλεθέρμανση και η σημαία της Παλαιστίνης στο Δημαρχείο Κοζάνης

3 Min Read

Αν σας έλειψε η υδρογονοκίνηση και γενικά τα περί υδρογόνου μην ανησυχείτε γιατί τον Μάιο στην Κοζάνη θα έρθει λεωφορείο υδρογόνου. Μετά το αυτοκίνητο υδρογόνου που είχε έρθει για επίδειξη στο “χωριό” μας τώρα σειρά έχει και το λεωφορείο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου JIVE, με
εθνικό συντονιστή το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, το γνωστό μας CluBE. Για το θέμα έγραψε και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το σχετικό ρεπορτάζ το δημοσιεύουμε στο σημερινό μας φύλλο.

———

Ωστόσο μαζί με το παραπάνω ρεπορτάζ, δημοσιεύουμε και ένα ακόμη που λέει ότι κανείς δεν θέλει να πληρώσει για το πράσινο υδρογόνο αφού είναι πανάκριβο. Βέβαια αυτό το είπαν οι CEO των δύο πετρελαϊκών κολοσσών ExxonMobil και Saudi Aramco.σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Τέξας. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον αυτό το “παιχνίδι” που ο καθένας λέει αυτό που τον συμφέρει αφού στο τέλος τη νύφη πληρώνει ο πολίτης.

————-

Κάτι ανάλογο ισχύει και με τις τηλεθερμάνσεις της περιοχής και την ΣΗΘΥΑ. Ο σημερινός σχεδιασμός βασίζεται στο φυσικό αέριο και όπως μας “πλασαρίστηκε” είναι η μοναδική λύση. Πριν λίγες μέρες ο Αναλυτής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής Νίκος Μάντζαρης είπε στον “Χ” οτι όχι απλά το φυσικό αέριο δεν είναι λύση αλλά θα το πληρώσουμε ακριβά.

———

Ήρθε λοιπόν χθες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και στον λογαριασμό του στο Facebook μας είπε ότι οι λέβητες φυσικού αερίο εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και θα υποβληθεί ο σχετικός φάκελος από τις ΔΕΥΑ για επιδότηση. Το κόστος, δηλαδή, θα παραμείνει πάνω από τα 300 εκατομμύρια απλά δεν θα τα πληρώσουμε όλα εμείς. Μα το θέμα δεν είναι ποιος θα το πληρώσει τώρα αλλά μετά μέσω των λογαριασμών. Και εδώ τη νύφη την πληρώνει ο πολίτης και μάλιστα πολύ ακριβά.

————-

Στην ίδια ανάρτηση ο κ. Αμανατίδης αναφέρει πως ΔΕΗ και ΥΠΕΝ δεσμεύτηκαν ότι η Κοζάνη θα έχει τηλεθέρμανση από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου μέχρι να εξασφαλιστεί βιώσιμη λύση για την Τηλεθέρμανση. Δηλαδή η ΔΕΗ (που είναι ιδιωτική) θα πάρει πίσω τον ενεργειακό της σχεδιασμό και την απόφαση να κλείσει ο ΑΗΣ το 2025 μέχρι να ολοκληρωθεί ο ΣΗΘΥΑ το… 2028. “Μαρτς Μαρτς” λένε οι Κοζανίτες την 1η Μαρτίου και η υπόλοιπη χώρα γιορτάζει την Πρωταπριλιά.

————–

Να υψωθεί η σημαία της Παλαιστίνης στον ιστό του Δημαρχείου Κοζάνης στις 15 Μαΐου πρότεινε ο Δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης, σε ένδειξη συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης. Όμως λογάριασε χωρίς την “δεξιά” και “φιλελεύθερη” πτέρυγα του συνδυασμού του, οι οποίοι είπαν όχι και δεν στήριξαν την πρόταση του Δημάρχου με αποτέλεσμα να απορριφθεί η πρόταση. Καλό είναι να γίνεται και προ-συνεδρίαση για να υπολογίζονται τα κουκιά στις αποφάσεις.

————-

Για την ιστορία να πούμε πως αποφασίστηκε να εκδοθεί ένα δελτίο τύπου που θα περιλαμβάνει το ψήφισμα του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη. Η πρόταση για την σημαία πήγε… περίπατο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση