Η Εράτυρα τραγούδησε πασχαλινά και μαγιάτικα τραγούδια, σε μια παγκόσμια χορωδία

2 Min Read

Εράτυρα ένα ιστορικό χωριό που είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του ‘Ασκιον όρους ή Συνιάτσικο και ανήκει στον δήμο Βοΐου του νομού Κοζάνης.  Η Εράτυρα τιμούσε την πλούσια πολιτιστική και λαογραφική της παράδοση κάθε χρόνο αυτές τις  μέρες γιορτάζοντας την Ανάσταση τραγουδώντας Πασχαλιάτικα και Μαγιάτικα τραγούδια στις πλατείες  και στις γειτονιές. Έθιμα και παραδόσεις πολλών γενεών και πολλών αιώνων.

Φέτος όμως λόγω της πανδημίας και της καραντίνας το έθιμο κινδύνευε να ματαιωθεί  . Οι κάτοικοι της Εράτυρας δεν το βάλανε όμως κάτω. Κρατήσανε το έθιμο ενώνοντας τις φωνές, τις καρδιές και την αγάπη τους για ζωή.

- Advertisement -

Το απόγευμα της Κυριακής, 26 Απριλίου με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας περισσότερα από 200 άτομα, μπροστά στην οθόνη τραγουδήσανε όλοι μαζί τα τραγούδια της Πασχαλιάς και του Μάη. Οι όπου γης Ερατυρείς από Μελβούρνη Αυστραλία, Αστόρια Νέας Υόρκης, Βοστόνη Αμερική, Ρωσία, Φινλανδία, Ισπανία, Μεξικό, Καναδά, Παρίσι, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Καβάλα, Γιαννιτσά, Ηγουμενίτσα….. και από την Εράτυρα, πλάι-πλάι (επί της οθόνης ) σε μια παγκόσμια συναυλία.

Από μωρά έως παππούδες και γιαγιάδες όλοι μαζί μπροστά στην οθόνη κανένα πρόβλημα με την τεχνολογία!! Το ψηφιακό άλμα στην εποχή του Κορονοϊού στην πιο ανθρώπινη εκδοχή.

Ανταλλάξανε λόγια χαράς και σηκώνοντας τα ποτήρια τους συγκινημένοι στο τέλος δώσανε όλοι μαζί μια ευχή, να ανταμώσουν ξανά γεροί στο πανηγύρι Της Παναγιάς τον Δεκαπενταύγουστο στην πλατεία του χωριού κάτω απ΄το γέρο – πλάτανο.

Μοιραστείτε την είδηση