Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου 2023 ξεκίνησε στις Βρυξέλλες

6 Min Read
Maroš Šefcovic

Φον ντερ Λάιεν: Η οικονομία του υδρογόνου άρχισε να ανθίζει

Ξεκίνησε χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση για το υδρογόνο στην Ευρώπη, την οποία συνδιοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Υδρογόνου 2023 θα πραγματοποιηθεί τετραήμερη διάσκεψη και φόρουμ πολιτικής υψηλού επιπέδου, στο οποίο θα συμμετάσχουν υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ενδιαφερόμενοι φορείς για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, προκλήσεις και ευκαιρίες στον κλάδο του υδρογόνου. 

- Advertisement -

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν και με κεντρική ομιλία του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου κ. Μάρος Σέφτσοβιτς σχετικά με τη σημασία του υδρογόνου και τις μελλοντικές παγκόσμιες προκλήσεις, ιδίως την ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της ΕΕ.

Maroš Šefcovic

Το πρωί της Δευτέρας, ο Επίτροπος Τιερί Μπρετόν συμμετείχε στο έβδομο Φόρουμ Υδρογόνου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο. Στο Φόρουμ γίνεται ένας απολογισμός της μέχρι στιγμής προόδου της Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο και επισημαίνονται οι δράσεις που είναι αναγκαίες για την αύξηση της ικανότητας παραγωγής υδρογόνου σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού ώστε να πραγματοποιηθεί η φιλοδοξία μας για το υδρογόνο έως το 2030, σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU.

Την Τετάρτη, στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου, η Επίτροπος κ. Κάντρι  Σίμστον  θα απευθύνει βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τη σημασία της στήριξης των υποδομών υδρογόνου και τις επικείμενες σχετικές δράσεις. Ο Επίτροπος κ. Χούκστρα θα εκφωνήσει ομιλία την Πέμπτη σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου. Επίσης την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, η Επιτροπή θα ξεκινήσει την πρώτη δημοπρασία της Τράπεζας για την εγχώρια παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, με τη στήριξη του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ.

Την ίδια μέρα, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Επενδύσεων για το Πράσινο Υδρογόνο θα φέρει σε επαφή πάνω από 25 επενδυτές και 10 επιχειρήσεις υδρογόνου από όλη την ΕΕ με καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογιών υδρογόνου και με έργα μεγάλης κλίμακας. Η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με το διαδικτυακό σεμινάριο «Στον δρόμο για την COP28», ενόψει της επικείμενης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι.

Φον ντερ Λάιεν: Η οικονομία του υδρογόνου σήμερα ανθίζει

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε για μια οικονομία – αυτή του υδρογόνου – που ανθίζει και πως μπορεί να αποτελεί το κεντρικό καύσιμο για την μετάβαση σε μια πράσινη Ευρώπη. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες που έχει να τροφοδοτεί τις βαριές βιομηχανίες και να χρησιμοποιείται σε φορτηγά και τρένα. «Είναι η αυγή της εποχής του καθαρού υδρογόνου. Και όλα αυτά συμβαίνουν χάρη σε ανθρώπους σαν εσάς, πρωτοπόρους και πιστοί στην επανάσταση του καθαρού υδρογόνου» είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Στη συνέχεια ανέφερε το τι κάνει η Κομισιόν για να στηρίξει τις επενδύσεις υδρογόνου με μια πολιτική που βασίζεται σε τρεις άξονες: Στις ισχυρές δημόσιες επενδύσεις για την κλιμάκωση της αγοράς υδρογόνου, στη διεθνή συνεργασία και δημιουργία μιας παγκόσμιας αγοράς για το υδρογόνο και τρίτον συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για να τονωθεί η καινοτομία. 

Αναφερόμενη στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στους παραπάνω πυλώνες, ανέφερε τα προγράμματα NextGenerationEU και REPowerEU που προβλέπουν επενδύσεις σε κοιλάδες υδρογόνου, τρένα υδρογόνου και εργοστάσια καθαρού χάλυβα. «Έχουμε εγκρίνει πάνω από 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές ενισχύσεις για περίπου 80 υδρογόνο έργα σε ολόκληρη την ΕΕ. Και αυτή την εβδομάδα, κάνουμε το επόμενο βήμα, ξεκινώντας την πρώτη δημοπρασία του Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου. Υποστηρίζεται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ» πρόσθεσε.

Η κ. φον ντερ Λάϊεν ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου, θα γίνει αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο τα κράτη μέλη σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις εθνικές τους δεσμεύσεις για το υδρογόνο για να δημιουργηθεί ένας χάρτης μέχρι το 2030 σε κάθε κράτος μέλος. Για να επιτευχθεί αυτό ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα παρέχει διευκολύνσεις για πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδότηση δημιουργώντας ένα one-stop-shop κάτω από το την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου, για να καθοδηγήσει τους φορείς υλοποίησης έργων υδρογόνου σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΕΕ. 

Όσον αφορά στον διάλογο που ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες στις Βρυξέλλες με επενδυτές, ανακοίνωσε την δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα συνδέει την ζήτηση με την προσφορά καθαρού υδρογόνου. «Αυτή ακριβώς είναι η βασική δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Υδρογόνου. Αυτό είναι ένα μέρος όπου οι κυβερνήσεις συναντούν τη βιομηχανία, οι εταιρείες συναντούν πελάτες και οι ιδέες συναντούν επενδυτές. Είναι ένα μέρος όπου το όραμα γίνεται πραγματικότητα. Και αυτό είναι το πεπρωμένο της οικονομίας καθαρού υδρογόνου» ανέφερε στο τέλος της ομιλίας της η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση