Η «Ημέρα της Νίκης» γιορτάστηκε στην Κοζάνη με «Αρμονία»

4 Min Read

Εκδήλωση για την επέτειο της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τον Ελληνο-Ρωσικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Αρμονία», στη Στέγη Παιδιού «Άγιος Στυλιανός», για να τιμήσουν την εθνική γιορτή της Ρωσίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου και ονομάζεται η «Ημέρα της Νίκης» της Σοβιετικής Ένωσης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-45, όπως αναφέρεται στη Ρωσία.

- Advertisement -

Η 9η Μαΐου σηματοδοτεί το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, όταν οι σύμμαχοι κατέλαβαν το Βερολίνο και η Γερμανία υπέκυψε στις δυνάμεις της συμμαχίας. Την ημέρα αυτή τιμώνται οι ήρωες που έδωσαν τις ζωές τους για την ελευθερία και την ειρήνη.

Η πρόεδρος του συλλόγου, Μαρία Στυλίδη σημείωσε πως υπάρχει αρκετά μεγάλο ποσοστό Ρωσικού πληθυσμού στην περιοχή μας και τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να μην ξεχνούν τις ρίζες τους. Η ίδια προσπαθεί να μεταδώσει το Ρωσικό πολιτισμό, την ιστορία, την παράδοση, τα έθιμα αλλά και τη θρησκεία που μας συνδέει. «Είναι πολύ σημαντικό να μη χάνουμε τις ρίζες μας και εγώ προσπαθώ να μεταφέρω την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις γνώσεις μου στα παιδιά, στους μαθητές ακόμα και στους γονείς τους» υπογράμμισε η ίδια.

Πρόκειται για ένα Μη Κερδοσκοπικό Σύλλογο που ιδρύθηκε πριν ένα μήνα και στόχος του είναι η διατήρηση, η ανάδειξη αλλά και η κληροδότηση στις επόμενες γενιές, των πνευματικών αγαθών της Ελληνικής και της Ρωσικής κουλτούρας, των παραδόσεων, των ηθών, των εθίμων, του χορού, της λογοτεχνίας και της γλώσσας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Παιδιού «Άγιος Στυλιανός» όπου ακούστηκαν τραγούδια και ποιήματα αφιερωμένα στην ημέρα της νίκης κατά των Γερμανών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρχε χορός και Ρωσικά τραγούδια μεταφρασμένα στα Ελληνικά από παιδιά και ενήλικες ενώ συμμετείχε και η χορωδία γυναικών του «Αγίου Στυλιανού» που τους παραχώρησε και το χώρο αλλά και οι μαθητές του κέντρου ξένων γλωσσών «Polyglotton».

Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το Προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην παγκόσμια ιστορία καθώς η 9η Μαΐου είναι η ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. «Η ημέρα της νίκης έγινε εθνική εορτή στη Ρωσία. Αυτή την ημέρα γίνονται παρελάσεις σε μικρές και μεγάλες πόλεις. Θυμόμαστε όσους αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας στα μέτωπα. Η Ελλάδα θυμάται επίσης του ήρωες που πολέμησαν εναντίον των κατακτητών του Οκτωβρίου – Νοεμβρίου του 1940 και του Απριλίου του 1941 καθώς και στις τάξεις της Εθνικής Αντίστασης, η κλίμακα της οποίας εμπνέει σεβασμό. Η ουσία δεν αλλάζει, στη Ρωσία και την Ελλάδα αυτή την ημέρα, οι άνθρωποι τιμούν τη μνήμη όλων όσων έπεσαν στον αγώνα κατά του ναζισμού».

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης υπογράμμισε πως το μήνυμα είναι «δεν ξεχνάμε κανέναν, δεν ξεχνάμε τίποτα». «Είναι πολύ σημαντικό να τιμάμε αυτούς τους ανθρώπους που πολέμησαν κατά των Γερμανών και όταν γνωρίζουμε και τιμούμε την ιστορία μας, μπορούμε να πάμε μπροστά. Η μάχη κατά του ναζισμού είναι πάντα επίκαιρη. Η χειραφέτηση των λαών και η ειρηνική συνύπαρξη είναι ένας ατέρμονος αγώνας και θα πρέπει πάντα να συντασσόμαστε με τις δυνάμεις του καλού. Κανείς δεν ξεχνιέται, τίποτα δεν ξεχνιέται».

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση