Η μονόπλευρη αποφασιστικότητα δεν κάνει καλό

3 Min Read

Την θέση μου την έχω ήδη ξεκαθαρίσει. Η δημιουργία κλειστών δόμων, ελεγχόμενης διαβίωσης, στα νησιά μας, παρά τις αντιδράσεις, πρέπει να προχωρήσει. Κατά τούτο θεωρώ θετικό το ότι οι διαδικασίες κινούνται με αποφασιστικότητα. Με τα πρώτα χωματουργικά έργα να έχουν ήδη ξεκινήσει. Αλλά αυτή η αποφασιστικότητα δεν πρέπει να είναι μονόπλευρη. Διαφορετικά η όλη επιχείρηση θα βγει «ξινή». Και στους νησιώτες , αλλά και στην κυβέρνηση.

Αν θέλετε κ. Πρόεδρε να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις, οι όποιες οφείλονται στην εύλογη, λόγω της προϊστορίας των χειρισμών του θέματος, δυσπιστία των κατοίκων των νησιωτών, οφείλετε να ξεκαθαρίσετε, από τώρα, ότι δεν θα συμβεί εκείνο που φοβούνται οι πολίτες. Ότι δηλαδή δεν θα έχουμε από την μια τις κλειστές δομές που θα φιλοξενούν τους ήδη υπάρχοντες πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, σε κάθε νησί, και από την άλλη ένα νέο χάος.

Με απλά λόγια κάποιος πρέπει να δεσμευθεί, απέναντι στους ανησυχούντες, ότι, με τις αναμενόμενες κατά την εαρινή και θερινή περίοδο νέες αφίξεις, δεν θα έχουμε και μια νέα «Μόρια» σε κάθε νησί, δίπλα στην «κλειστή δομή». Ούτε θα εξελιχθούν σε νέες «Μόριες» αυτές οι δομές. Να υπάρξει δηλαδή ρητή δέσμευση ότι κάθε νέα ομάδα που θα καταφθάνει σε ένα νησί, θα κατευθύνεται αμέσως στο κλειστό κέντρο φιλοξενίας, αλλά ταυτοχρόνως, από το κέντρο αυτό θα απομακρύνεται ίσος αριθμός φιλοξενουμένων, που έχουν ήδη «ταυτοποιηθεί» και έχει κριθεί αν δικαιούνται ασύλου.

Για να γίνει όμως αυτό και να έχει την αποτελεσματικότητα που έχει ανάγκη ο τόπος, θα έπρεπε να έχουμε ήδη κάποια δείγματα παράλληλης αποφασιστικότητας. Να έχουν ξεκινήσει εργασίες για την διαμόρφωση των κέντρων υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα. Διότι οι νέες ροές, μιας πρώιμης Άνοιξης έχουν αρχίσει. Αλλά δεν έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ισάριθμη ανακούφιση, με την μετακίνηση των ήδη υπαρχόντων.

Ανάμεσα στους αντιδρώντες υπάρχουν και πονηροί οι όποιοι εμπορεύονται το χάος αποκομίζοντας κέρδη. Αλλά η πλειονότητα είναι άνθρωποι που αφενός ανησυχούν και αφετέρου δεν πείθονται ευκόλως για τις καλές προθέσεις της εκάστοτε εξουσίας.

Αν θέλετε να κερδίσετε τους πολλούς και να καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις, θα πρέπει να δεσμευθείτε ότι, τουλάχιστον, από την ημέρα λειτουργίας κάθε κλειστής δομής, η επιβάρυνση κάθε νησιού, με νέες αφίξεις, θα είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ. Πενήντα έρχονται; Πενήντα φεύγουν.

 

Μοιραστείτε την είδηση