Η ποινή και ο Μπεκαρία

1 Min Read

Η λογική του όχλου είναι υπέρ της αυτοδικίας και της κρεμάλας. Των πρωτόγονων δηλαδή τρόπων να λυθούν οι διαφορές, πριν μεσολαβήσουν τα χρόνια του διαφωτισμού και όσων μας έμαθε ο Τσεζάρε Μπεκαρία περί σωφρονισμού.
Η τιμωρία πρέπει να έχει προληπτική και όχι ατιμωτική λειτουργία, η ποινή πρέπει να είναι ανάλογη του διαπραχθέντος αδικήματος, η βεβαιότητα της τιμωρίας (και όχι η αυστηρότητά της) είναι που οδηγεί στην πρόληψη και τέλος για να είναι αποτελεσματική, η τιμωρία οφείλει να είναι άμεση, έλεγε ο Μπεκαρία.
Στο κέντρο της σκέψης του ήταν ότι σκοπός της ποινής δεν είναι η εκδίκηση, αλλά ο σωφρονισμός αυτού που διέπραξε το αδίκημα και ο παραδειγματισμός άλλων.
Κι αν στους ανθρώπους που έχουν χάσει τους δικούς τους, πολλά δικαιολογούνται, είναι απόλυτα αδικαιολόγητο για τους υπόλοιπους να ξεχνούν ότι όλα αυτά είναι αξίες που κατέκτησαν οι πολιτισμένες κοινωνίες με πολύ κόπο.
Αντί, λοιπόν, να παρασυρόμαστε και να μπαίνουμε στη λογική του να βγάλουμε ο ένας το μάτι του άλλου, ας ζητούμε πιο επιτακτικά τη λειτουργία της δικαιοσύνης με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι η ποινή θα είναι αυτή που πρέπει και θα αποδίδεται στον χρόνο που πρέπει. Τα υπόλοιπα είναι επικίνδυνα.

Ιωάννα

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση