Η ψυχολογία του όχλου

1 Min Read

Κακά τα ψέμμα το πλήθος που κινείται με απειλητικές και βίαιες διαθέσεις εναντίον ενός πολιτικού, ενός μαύρου, ενός ομοφυλόφιλου δεν αποτελεί άθροισμα πολιτών. Αποτελεί εξ’ ορισμού έναν αφηνιασμένο όχλο, εξαγριωμένο που ξεσπάει τα πιο βίαια ένστικτά του, πολλές φορές χωρίς προφανή σοβαρή αιτία. Ίσως μόνο και μόνο επειδή διαφωνεί με τις απόψεις ή τις επιλογές κάποιου ή γιατί δεν του αρέσει το χρώμα των μαλλιών του.
Ο όχλος δεν σκέφτεται, δεν αντιλαμβάνεται, δεν συλλογίζεται τις συνέπειες των πράξεών του. Δρα χωρίς λογική και κριτική σκέψη. Βρίζει, φτύνει, ενίοτε ξυλοκοπά.
Κατά τον Γούσταβο Λε Μπον, «δέχεται ή απορρίπτει τις ιδέες χονδρικά, χωρίς να ανέχεται ούτε συζήτηση ούτε αντιλογία». Ούτως ή άλλως, η προσέγγιση της συμπεριφοράς ενός όχλου με πολιτικούς όρους είναι άτοπη, αφού αυτό που πρωταρχικά είναι η πολιτική, είναι η έλλογη προσπάθεια μετριασμού της βίας στην κοινωνία.
Έτσι λοιπόν είναι μάταιο να συζητάμε για λογική στο πλήθος που προπηλάκισε τον Μπουτάρη ή για αίτια που πυροδότησαν την αντίδραση αυτή.
Η μόνιμη απάντηση σε όλα αυτά το έχουμε ξαναπεί πολλές φορές είναι η παιδεία που αποτρέπει τον εχέφρονα πολίτη να μετατραπεί σε άβουλο κρίκο του όχλου.

Ιωάννα
[email protected]

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image
Μοιραστείτε την είδηση