«Ικετηρία» του Παναγιώτη Ρίζου από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

3 Min Read

Παρουσίαση Θεατρικής ομάδας των ενηλίκων του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με αφορμή την πρόσφατη εξαιρετική συλλογή διηγημάτων του Παναγιώτη Ρίζου σε σκηνοθεσία της Σοφία Αντωνίου.

 

- Advertisement -

Προσοχή.

Η Ικετηρία

δεν είναι μία θεατρική παράσταση.

Είναι ένα ταξίδι. Μία πορεία.

Οι θέσεις δεν θα είναι αναπαυτικές.

Ο χώρος δεν θα είναι πάντα ζεστός και φιλόξενος.

Οι θεατές θα μετακινούνται υπό τις οδηγίες των υπευθύνων.

Στόχος: το πέρασμα από τα σύνορα.

Από τα σύνορα του μυαλού.

 

“Οι οδηγίες ήταν σαφείς και αναλυτικές. Οι ροές τους θα αναχαιτίζονται. Με κάθε τρόπο. Με κάθε κόστος. Αυτοί δεν έπρεπε να περάσουν δια θαλάσσης και να εισέλθουν στο έδαφός μας. Η διέλευση συνιστά εχθρική πράξη.”

Η Ικετηρία θα λάβει μέρος στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης. Στο χώρο που φιλοξενήθηκαν πάνω από 400 πρόσφυγες ένα χρόνο πριν.

Η Ικετηρία είναι αφιερωμένη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν σ’αυτόν τον χώρο, έπαιξαν, γέλασαν, έκλαψαν, ονειρεύτηκαν. Θα τους θυμόμαστε για πάντα.

 

Λίγα λόγια για τα διηγήματα:

Στην Αρχαία Ελλάδα, ικετηρία ονόμαζαν ένα κλαδί ελιάς περιτυλιγμένο με άσπρο μαλλί προβάτου, το οποίο κρατούσαν στα χέρια τους ως σύμβολο της δυστυχούς τους κατάστασης όσοι κυνηγημένοι προσέτρεχαν σε μια ξένη χώρα για να βρουν άσυλο και σωτηρία, για να τύχουν προστασίας ή ασφάλειας επειδή κινδύνευαν ή ήταν αδικημένοι. Δώδεκα φανταστικές ιστορίες για πρόσφυγες, ικέτες, ικετευόμενους, διακινητές, εμπόρους, συνοριοφύλακες, θεατές, με φόντο τα ανέκαθεν τρικυμισμένα και επικίνδυνα νερά του Αιγαίου. Δώδεκα φανταστικές ιστορίες που τα γεγονότα και η πραγματικότητα ίσως τις ξεπέρασαν ή, πάντως, τις συναγωνίζονται επαξίως.

 

Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εγώ, ο ξένος» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης που έχει ως στόχο να αναδείξει θέματα διαφορετικότητας, σημαντικά κείμενα πάνω στην ιδέα του «Άλλου», να συντονιστεί με φλέγοντα κοινωνικά και πολιτικά θέματα της εποχής.

 

Συντελεστές

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ελένη Δημοπούλου

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Αντωνίου Σοφία

Σκηνικός χώρος – Φωτισμοί: Richard Lucas

Σύνθεση μουσικής- Ηχητικό περιβάλλον: Νίκος Βαλταδώρος, Δημήτρης Ζαχαράκης

Βοηθός παραγωγής: Ρίτα Μελά

Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος

 

 

Συμμετέχει το τρίτο έτος των θεατρικών εργαστηρίων του Δη.Πε.Θε Κοζάνης:

Αλεξία Αντωνιάδου, Κωνσταντίνα Βαϊνά, Ντόνα Βασιλοπούλου, Πελαγία Γιαλλουράκη, Φωτεινή Γούλκα, Φωτεινή Ζαγορίτου, Σόνια Κούτσιανου, Ανδρέας Κωστογλίδης, Βάια Λαμπροπούλου, Κατερίνα Μιλωνά, Τάνια Πάκου, Αργύρης Παπανικολάου, Φωτεινή Πατσιούρα, Λόλα Τσίτσαρη, Έρη Χασιώτη.

 

 

Τετάρτη 26, Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Απριλίου

Κλειστό γυμναστήριο Λευκόβρυσης

 

Μοιραστείτε την είδηση