Οικολογική Κίνηση Κοζάνης : Να χαρακτηριστεί η λίμνη Πολυφύτου Σημαντική για τα Πτηνά Περιοχή (ΣΣΠ)

2 Min Read

Πολύ καλά πήγε η Παρατήρηση πτηνών που οργάνωσε η Οικολογική Κίνηση στη λίμνη Πολυφύτου στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής γιορτής των πουλιών. Γύρω στους 50 επισκέπτες από την Κοζάνη, την Αιανή, το Ρύμνιο, ακόμη και την Πτολεμαΐδα, κυρίως νέα ζευγάρια με παιδάκια (μεταξύ τους και ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης) πέρασαν από το χώρο της εκδήλωσης προκειμένου να ενημερωθούν για την ορνιθοπανίδα της λίμνης και  να «κατασκοπεύσουν» με ειδικά κιάλια τα πουλιά που ήταν στο εσωτερικό «δέλτα» του Αλιάκμονα :  Πελεκάνοι, φαλαρίδες, ερωδιοί «έδωσαν το παρών», όχι όμως και τα εντυπωσιακά φλαμίνγκο που είχαν ήδη αναχωρήσει  συνεχίζοντας το μακρύ τους ταξίδι.

Αρνητικό ηχητικό ντεκόρ οι τουφεκιές των κυνηγών που αντηχούσαν σε όλη την ποτάμια λεκάνη.

- Advertisement -

Στη σύντομη παρουσίαση που έκανε ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Λ. Τσικριτζής αναφέρθηκε στα προβλήματα του Αλιάκμονα και μετά εστίασε στον πολύ σημαντικό – και άγνωστο- φτερωτό πλούτο της τεχνητής λίμνης. Με βάση τη μελέτη του ορνιθολόγου Δ. Μπούσμπουρα στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί 128 είδη πουλιών, περίπου το 1/3 των ειδών που απαντούν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών αργυροπελεκάνοι (περισσότεροι από 100 σε μόνιμη βάση), μαυροπελαργοί, χρυσογέρακα, πετρίτες, αετογερακίνες, φιδαετοί,  χαλκόκοτες, μελισσοφάγοι, ερωδιοί, κορμοράνοι κλπ. Μερικά από τα είδη αυτά είναι σπάνια ή απειλούνται με εξαφάνιση. Η λίμνη του Πολυφύτου συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχτεί στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ). Η πρόταση αυτή του κ. Μπούσμπουρα και της Οικολογικής Κίνησης παραμένει στο συρτάρι των αρμοδίων εδώ και δυο χρόνια και πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν.

Η εκδήλωση έκλεισε με το απαραίτητο υπαίθριο τσίπουρο και σπιτικούς μεζέδες κι ενώ ο φθινοπωρινός (ή μάλλον .. καλοκαιρινός) ήλιος είχε αρχίσει να κατεβαίνει προς τη Λαργιού.

Επισυνάπτουμε σχετικές φωτογραφίες και υπενθυμίζουμε ότι το βιβλιαράκι με την ορνιθοπανίδα της λίμνης που διανεμήθηκε στους επισκέπτες διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή.

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης

Μοιραστείτε την είδηση