Ηλίας Κάτανας: Δυστυχώς τα ωραία διαφημιστικά σποτάκια της περιφέρειας μας, δεν στάθηκαν ικανά να κρύψουν την παντελή έλλειψη προετοιμασίας και πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού όταν ήμασταν ακόμα στην αρχή

3 Min Read

Όλον αυτό το διάστημα τοποθετηθήκαμε με σοβαρότητα, με ήθος, γράφοντας και παροτρύνοντας τους πολίτες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενότητα, δύναμη, υπακούοντας ευλαβικά τις οδηγίες των υπουργείων να μείνουμε σπίτι.
Όμως υπάρχει και ο θεσμικό μας ρόλος. Ένας ρόλος όπου σε μία τέτοια κρίση δυστυχώς είναι δύσκολος. Γιατί πρέπει η στάση μας να είναι σαφέστατα ειλικρινής, ενωτική και ο λόγος μας στην κριτική του διάσταση να είναι τεκμηριωμένος και προσεχτικός. Ο καιρός περνάει και σιγά σιγά πρέπει να αρχίσουμε να λέμε κάποια πράγματα. Για να γίνουμε ωφέλιμοι για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Πάμε λοιπόν στα δικά μας. Στην Περιφέρεια μας.
Δυστυχώς τα ωραία διαφημιστικά σποτάκια της περιφέρειας μας, δεν στάθηκαν ικανά να κρύψουν την παντελή έλλειψη προετοιμασίας και πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού όταν ήμασταν ακόμα στην αρχή. Το μαρτυρούν πλέον οι ίδιες οι εξελίξεις. Στην Καστοριά και στα δύο χωριά μας τα πράγματα δείχνουν να είναι δύσκολα. Είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή, είχαμε χτυπήσει το καμπανάκι, είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας πριν ένα μήνα περίπου αλλά μάλλον εκεί στην περιφέρεια αντιλαμβάνονται αλλιώς τα πράγματα. Συνειδητοποιούμε όλοι, βλέποντας και τις εξελίξεις, πως από την περιφερειακή αρχή δεν έγινε καμία πρόληψη ειδικά στην αρχή, κανείς στρατηγικός επιχειρησιακός σχεδιασμός, δείχνοντας μια πρωτοφανή προχειρότητα για τη διαχείριση αυτής της κρίσης. Είναι τραγικό δυο χωριά της περιοχής μας αλλά και μια ολόκληρη πόλη όπως η Καστοριά να περιμένουν βοήθεια, να ψάχνουν μόνοι τους λύσεις , να αγωνιούν για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον και η Περιφέρεια να μη μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οφείλει λοιπόν ακόμη και τώρα να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες πριν να είναι για όλους μας αργά. Προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και η κοινωνική συνοχή. Μια κοινωνική συνοχή που δοκιμάζεται πρωτίστως στην Καστοριά. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως πέραν της ατομικής ευθύνης υπάρχει και η περιφερειακή ευθύνη..

Οι προτάσεις που είχαμε εισηγηθεί σε εκείνη την άτυπη σύσκεψη εκπροσωπώντας τον κ. Καρυπίδη στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου ήταν:
1. Περιφερειακός στρατηγικός σχεδιασμός.
2. Συντονιστική ομάδα δράσης υγείας.
3. Επιχειρησιακό κέντρο στα πρότυπα του οργάνου πολιτικής προστασίας.
4. Ειδικό γραφείο τύπου ενημέρωσης μόνο για τον κορονοΐό στα πρότυπα της καθημερινής ενημέρωσης που μας γίνεται κάθε απόγευμα.
5. Ειδικός χώρος που θα λειτουργήσει ως κινητό ιατρείο.
6. Κίνητρο για να έρθουν νέοι γιατροί στην περιοχή μας με το επίδομα των 500 ευρώ που θέσπισε ο Θόδωρος Καρυπίδης πριν πέντε χρόνια.
7. Ενεργοποίηση των κοινωνικών λειτουργών, των ψυχολόγων και όλων των εθελοντικών ομάδων.
8. Καταγραφή των καταστημάτων και επιχειρήσεων που είναι ανοιχτά για να γνωρίζει η πολιτική προστασία.

Ανάρτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης Ανατροπή Δημιουργία και πρωήν Αντιπεριφερειάρχη Ηλία Κάτανα

Μοιραστείτε την είδηση