Ημερίδα ενημέρωσης για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο της Κίνας

3 Min Read

O Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xiao Junzheng, μαζί με τον πρόεδρο και 13μελή αντιπροσωπεία του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου της Κίνας (CESC) επισκέφθηκαν την Κοζάνη και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ, την Τετάρτη το μεσημέρι προκειμένου να ενημερωθούν από κοντά για την απολιγνιτοποίηση και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Η επίσκεψη του κλιμακίου διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη. Ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε πως ήταν επιθυμία του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Xiao Junzheng και του προέδρου του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου της Κίνας κ. Zhang Qingli να γίνει αυτή η επίσκεψη για να ενημερωθούν από κοντά για το μεγάλο αυτό εγχείρημα.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας κ. Γιάννης Πάιδας, ο οποίος ανέφερε πως οι δύο χώρες έχουν πολύ στενές σχέσεις καθώς τους συνδέει ισχυρή φιλία και εμπορική και πολιτιστική συνεργασία. Οι ίδιοι όταν ενημερώθηκαν για τη μετάβαση από παλιές μορφές ενέργειας στις νέες, δήλωσαν την επιθυμία τους να έρθουν να δουν από κοντά το τι γίνεται, ποιες θα είναι οι καινούριες μορφές ενέργειας στην περιοχή και ποιες θα είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Εν μέσω άλλων τους παρουσιάστηκαν το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τα αναπτυξιακά μέτρα για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και οι πέντε βασικοί πυλώνες του προγράμματος που είναι η καθαρή ενέργεια, η βιομηχανία, η βιοτεχνία και το εμπόριο, η έξυπνη αγροτική παραγωγή, ο βιώσιμος τουρισμός και η τεχνολογία και η εκπαίδευση υποστηριζόμενοι από οριζόντιες δράσεις.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφθηκε τη ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης, τα Λιγνιτικά πεδία, τον ΑΗΣ Καρδιάς, ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, την Μονάδα 5 και την ΑΕΒΑΛ.

Ο Zhang Dong, Πρόεδρος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου της Κίνας, εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι παρουσιάζονται σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στη χώρα του, τονίζοντας πως: «Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επενδύει στο να γίνει χώρος καινοτόμου ανάπτυξης με πράσινες επενδύσεις». 

Τέλος, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία σε θέματα επιχειρηματικότητας, εκπαίδευσης, τεχνολογίας, πολιτισμού, τουρισμού και αγροτικής παραγωγής με τους αντίστοιχους εκπροσώπους φορέων περιφερειών καθώς και η επικοινωνία των δύο πλευρών προς την επίτευξη των κοινών στόχων που συζητήθηκαν.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση