Κ. Βέττα: «Η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών απαιτεί συνολική αναδιοργάνωση και ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών»

3 Min Read

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και την αποτίμηση της καταστροφής στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης Σουφλίου.

Η κ. Βέττα επεσήμανε αρχικά ότι η προκείμενη συζήτηση αποδεικνύει την ανάγκη αναδιοργάνωσης των πολιτικών πρόληψης αλλά, ταυτόχρονα, συνιστά ομολογία κυβερνητικής αποτυχίας, η οποία άφησε την πυρκαγιά του Έβρου να μαίνεται για σχεδόν 20 ημέρες, με αποτέλεσμα να έχουμε την μεγαλύτερη φωτιά για δεκαετίες.

- Advertisement -

Στη συνέχεια η Βουλευτής έκανε λόγο για την απογοητευτική απορρόφηση του 0,5% των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την πολιτική προστασία, ενώ έκανε αναλυτική αναφορά στις βασικές πτυχές πρόληψης και αποκατάστασης για την αποφυγή ή τη μείωση των δασικών πυρκαγιών.

Έπειτα, ανέφερε τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την πρόληψη:

–         Ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, του Κτηματολογίου και των Προεδρικών διαταγμάτων για τις περιοχές Νatura 200

–         Ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό, υποδομές και εκπαίδευση όλων των υπηρεσιών περιβάλλοντος, ειδικά σε όσες είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο τήρησης της δασικής, περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσία

–         Δημιουργία Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας (με σχετική πρόταση νόμου ΣΥΡΙΖΑ, κατατεθείσα στη Βουλή την 27/11/2019)

–         Σαφή καταγραφή αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων

–         Συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών υπηρεσιών, με ταυτόχρονη ενίσχυσή τους σε προσωπικό και μέσα

–         Επέκταση της αντιπυρικής περιόδου, πέραν του 6μήνου

–         Σταδιακή ομογενοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος (μόνιμοι, πενταετείς και εποχικοί).

–         Κάλυψη των οργανικών κενών του Πυροσβεστικού Σώματος και άμεσες προσλήψεις στις αποψιλωμένες από προσωπικό Δασικές Υπηρεσίες

Τέλος, η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης ανέφερε ότι η ολοσχερής καταστροφή του 58% του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης Σουφλίου, αλλά και η αποδιάρθρωση των υπόλοιπων παραγωγικών δραστηριοτήτων στην περιοχή δεν αποτελεί ευκαιρία για επικοινωνιακά παιγνίδια, ούτε για ωραιοποίηση, όπως έπραξε ο Πρωθυπουργός που ανέφερε ότι ότι ΄΄η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο φοβόμασταν΄΄.

Κλείνοντας, η κ. Βέττα τόνισε ότι η ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης αποτελεί «καθήκον και ευθύνη μας απέναντι σε όλους, αλλά ειδικά απέναντι στη νέα γενιά η, οποία, δικαίως και εύλογα, μας καθιστά υπεύθυνους για πράξεις και παραλείψεις που ναρκοθετούν το μέλλον της».

Παρατίθεται το link της ομιλίας:

2023.10.18 | Ομιλία στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος. – YouTube

Μοιραστείτε την είδηση