Κ. Βέττα – Σ. Αναγνωστοπούλου: Το Υπ. Πολιτισμού αδιαφορεί για την ανάπτυξη και στήριξη του σύγχρονου πολιτισμού στην περιφέρεια της χώρας

2 Min Read

Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης προς την υπουργό Πολιτισμού

H Βουλευτής Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα και η Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου, κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς την Υπουργό Πολιτισμού, την οποία συνυπογράφουν 40 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., με θέμα: «Κατάθεση στοιχείων για τις επιχορηγήσεις του ΥΠΠΟΑ σε εποπτευόμενους και τακτικώς επιχορηγούμενους πολιτιστικούς οργανισμούς».

Στην ερώτηση μιλούν για έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού από το Υπ. Πολιτισμού για την ανάπτυξη του Σύγχρονου Πολιτισμού στην περιφέρεια της χώρας «η οποία έχει αναδειχθεί και επιβεβαιωθεί εμφατικά στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από την τραγικά άνιση κατανομή πόρων, καθώς οι περισσότερες δράσεις, επιχορηγήσεις και προγράμματα κατευθύνονται και υλοποιούνται κυρίως στις Περιφέρειες Αττικής και Κ. Μακεδονίας, με τις υπόλοιπες 11 Περιφέρειες να αδικούνται υπερβολικά, παρά το γεγονός ότι φιλοξενούν τον μισό πληθυσμό της χώρας» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Επίσης αναφέρουν πως οι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, που χαρακτηρίζονται ως “πανελλήνιας εμβέλειας”, έχουν «σχεδόν μηδενική παρουσία στην περιφέρεια, ενώ οι τακτικά επιχορηγούμενοι περιφερειακοί πολιτιστικοί οργανισμοί, όπως τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, χρηματοδοτούνται με ιδιαίτερα μικρά ποσά, χωρίς να έχουν συστηματική παρουσία ούτε καν στις πρωτεύουσες των υπόλοιπων νομών της ίδιας Περιφέρειας».

Στην ερώτηση επισημαίνεται ακόμη πως εδώ και τρία χρόνια δεν λαμβάνεται καμία πρωτοβουλία από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να υπάρξει ένα συγκροτημένο σχέδιο περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής για τον σύγχρονο πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα του Βιβλίου, παρόλο που υπήρχαν ήδη κατατεθειμένα τα σχετικά νομοσχέδια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εκ τούτου, η υπουργός πολιτισμού καλείται από τους Βουλευτές να απαντήσει αναλυτικά για τα χρηματικά ποσά με τα οποία επιχορηγήθηκαν το 2020 και το 2021 από το ΥΠΠΟΑ οι 49 εποπτευόμενοι και τακτικώς επιχορηγούμενοι πολιτιστικοί φορείς που παρατίθενται στην ερώτηση και να καταθέσει στο Σώμα, όλα τα σχετικά στοιχεία και έγγραφα.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση