Κάλεσμα για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές από μαθητές της Κοζάνης

4 Min Read

3ο ΓΕΛ και 2ο ΕΠΑΛ μίλησαν “Ευρωπαϊκά”

Ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην κεντρική πλατεία της πόλης, το 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Κοζάνης που είναι υποψήφιο σχολείο – Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το 3ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης που είναι σχολείο – Πρέσβης, όπου ενημέρωσαν τον κόσμο για την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της αλλά και τη σημασία της ψήφου στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

- Advertisement -
Η κ. Άννα Πλήινα στα αριστερά και η κ. Αριάδνη Θεοδωρίδου στα δεξιά, εκπαιδευτικοί στο 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης

Η κ. Αριάδνη Θεοδωρίδου, εκπαιδευτικός στο 2ο Επαγγελματικό Λύκειο Κοζάνης – υποψήφιο σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ημέρας της Ευρώπης που γιορτάζεται στις 9 Μαΐου και ανέφερε πως οι μαθητές ακολουθούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ενώ το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στον κόσμο αλλά και τους μαθητές είναι για την Ευρώπη που θέλουν, μια Ευρώπη της ισότητας, της αλληλεγγύης και της διακρατικής βοήθειας. 

«Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια που διανύουμε στη χώρα μας αλλά δεν μπορούμε να λέμε πάντοτε τα αρνητικά και αυτά που δυστυχώς ζούμε όλοι σαν Έλληνες πολίτες. Θέλουμε τα παιδιά να έχουν όραμα, ελπίδα και να σκέφτονται το μέλλον με αισιοδοξία. Για αυτό και η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τους ωθεί να βοηθήσουν τους ίδιους, τις οικογένειες τους και τους ανθρώπους όλων των ηλικιακών ομάδων, να συμμετέχουν σε ό,τι έχει σχέση με την Ευρώπη καθώς και στις Ευρωεκλογές, για να μην αποφασίσουν κάποιοι άλλοι για εμάς. Είναι πολύ σημαντικό τα νέα παιδιά να μη χάσουν την ελπίδα, εμείς είμαστε υπέρ αυτής της Ευρώπης». 

Ο Παύλος Γκούντας, μαθητής του 2ου ΕΠΑΛ σημείωσε πως έχουν κάνει πολλές δράσεις στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος και μια από τις συγκεκριμένες δράσεις ήταν και ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης. Οι μαθητές εκτός από την ενημέρωση και τις πληροφορίες που παρείχαν στον κόσμο, είχαν ετοιμάσει και διάφορα διαδραστικά παιχνίδια όπως το να βάλουν οι πολίτες τις σημαίες στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάνω στο χάρτη που είχαν τοποθετήσει στην πλατεία. 

Την Ημέρα της Ευρώπης κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών αδιανόητο. Η πρόταση του Ρομπέρ Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δημήτρης Φωτόπουλος, υποψήφιος πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μαθητής του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης υπογράμμισε πως η δική τους δράση επικεντρώθηκε στις Ευρωεκλογές. «Θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές, όσο μεγαλύτερη θα είναι η συμμετοχή τόσο το καλύτερο» τόνισε ο ίδιος.

Οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ έφτιαξαν ένα ερωτηματολόγιο και έκαναν γκάλοπ στους πολίτες που βρέθηκαν στην πλατεία, για την πρόθεση ψήφου στις εκλογές αλλά και το τι γνωρίζουν για αυτές. Επίσης είχαν στήσει και κάλπη όπου ο κόσμος απαντούσε στο αν θα ψηφίσει στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ή όχι, ενώ είχαν δημιουργήσει και ένα barcode όπου μπορούσε να το «σκανάρει» ο οποιοσδήποτε και να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση