Καραγκιόζ μπερντέ

3 Min Read

Είμαστε η νοτιότερη χερσόνησος της Ευρώπης, ή μήπως η βορειότερη του τρίτου κόσμου; Ιδού η απορία. Διότι τέτοιες εικόνες με τον υπουργό Αμύνης με στολή εκστρατείας και ύφος επτά αρχιστρατήγων, όσο και να ψάξετε, δεν θα βρείτε σε κανένα πολιτισμένο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Μόνον εκεί, κατά Μέση Ανατολή, Βόρεια και υποσαχάρια Αφρική και λοιπά τριτοκοσμικά καθεστώτα θα βρείτε «πολιτικούς» να βαυκαλίζονται ότι κατέστησαν στρατηλάτες, χάρη στην δύναμη που τους παρέχει το κατά κανόνα αυταρχικό καθεστώς του οποίου ηγούνται.

Τι παράσταση ήταν αυτή που μας έκανε πρωινιάτικα ο …στρατάρχης Πάνος Καμμένος; Θρονιασμένος στον θώκο του, στο ελληνικό «πεντάγωνο» διεύθυνε πολεμική άσκηση, με συμμετοχή και των τριών όπλων, ως απάντηση στις τουρκικές αεροπορικές προκλήσεις στο Αιγαίο, περιβεβλημένος στολή εκστρατείας, ή άλλως πως «παραλλαγής», κεκοσμημένη με στρατιωτικά εμβλήματα, ίνα μας καταδείξει πόσον ετοιμοπόλεμος είναι.

Με συμπαθάτε άλλα αυτό ελληνιστή λέγεται «θέατρο σκιών» και τουρκιστί «Καραγκιόζ μπερντέ».

Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον «αδελφό» του, τον Πάνο, ότι στις δημοκρατικές κοινωνίες ο έκαστοι υπουργός Αμύνης είναι πολιτικός προϊστάμενος των ενόπλων δυνάμεων και όχι στρατιωτικός ηγήτωρ τους. Προΐσταται, πολιτικώς, των ενστόλων, αλλά δεν είναι ένστολος ο ίδιος. Αν του αρέσουν τόσο πολύ, αν τον διεγείρουν οι «πουλάδες» και οι επωμίδες, ας περιμένει τις επόμενες αποκριές, ότε γίνεται αποδέκτη πάσα μεταμφίεσις, προς χάριν ψυχαγωγίας. Κυρίως όμως να του δώσει να καταλάβει ότι «αυτά τα παιγνίδια είναι πολύ επικίνδυνα».

«Αριστερές» κυβερνήσεις με πολιτικούς να παίρνουν ύφος χιλίων καραβανάδων, και μεταμφιεσμένους αναλόγως, υπάρχουν μόνον σε «αριστερά» καθεστώτα τύπου Βόρειας Κορέας, ή σε τίποτε «δημοκρατίες» της Λατινικής Αμερικής.

Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο Καμμένος στολίζεται αρχιστράτηγος, αλλά ο Τσίπρας λείπει εις Παρισίους και κανείς δεν υπάρχει να τον συμμαζέψει.

Με την ίδια λογική ο εκάστοτε υπουργός υγείας θα έπρεπε να εμφανίζεται με αμφίεση ιατρού και με τα ακουστικά για την ακρόαση κρεμασμένα στο στήθος του, και ας είναι κατ’ επάγγελμα κάτι άλλο. Ο υφυπουργός αθλητισμού να κυκλοφορεί με αθλητικό σορτσάκι και πάει λέγοντας.

Δεν σοβαρεύεστε λιγάκι, διότι η κατάσταση μας δεν είναι για «θεατρικό παιγνίδι»;

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
[email protected]
Μέλος, φευ, της ΕΣΗΕΑ

Μοιραστείτε την είδηση