Κατανοώντας το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης (Pelvic Congestion Syndrome, PCS)

2 Min Read

Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης είναι μια χρόνια διαταραχή κατά την οποία το αίμα συσσωρεύεται στις φλέβες της πυελικής περιοχής, οδηγώντας σε δυσφορία και πόνο στην περιοχή της πυέλου και της κάτω κοιλιάς. Το σύνδρομο αφορά κυρίως νέες γυναίκες και τα συμπτώματα είναι εντονότερα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως όπως και κατά τη σεξουαλική επαφή. 

Η διάγνωση του συνδρόμου μπορεί να είναι δύσκολη λόγω των συμπτωμάτων που επικαλύπτονται με άλλες καταστάσεις. Συχνά εμφανίζεται με χρόνιο πόνο στην πύελο ή χαμηλά στην κοιλιά, ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια ή μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή καθιστή θέση ή κατά τη σεξουαλική πράξη. Για την επιβεβαίωση της διάγνωσης χρησιμοποιούνται διαγνωστικά εργαλεία όπως το έγχρωμο υπερηχογράφημα (τρίπλεξ) διαμέσου του κόλπου, η μαγνητική  και αξονική φλεβογραφία της πυέλου. 

Ευτυχώς, έχουμε αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Ο εμβολισμός (αποκλεισμός) των πυελικών φλεβών γίνεται με χρήση ειδικών υλικών, τα λεγόμενα σπειράματα. Τα υλικά αυτά μπλοκάρουν και καταστρέφουν τις Διατεταμένες πυελικές φλέβες με συνέπεια τη θεραπεία του ασθενούς και την ανακούφιση από την ενόχληση. Είναι μια σχετικά απλή διαδικασία η οποία γίνεται υπό τοπική αναισθησία με είσοδο από τη μηριαία φλέβα και χρήζει παραμονής εντός του νοσοκομείου για κάποιες ώρες.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει χρόνιο πυελικό πόνο, εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό επαγγελματία υγείας για να συζητήσετε πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των προσβεβλημένων ασθενών.

 Πηγή: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Παναγιώτης Γ Θεοδωρίδης

Επιμελητής Ά – Αγγειοχειρουργός

Στρ. Ιατρός ε.α.

Υποψήφιος Διδάκτρων Ιατρικής Σχολής Αθηνών

W: drtheodoridis.gr

Μοιραστείτε την είδηση