Καθυστερήσεις στην ξύλευση των ατομικών αναγκών των κατοίκων των ορεινών περιοχών- Διαβεβαίωση της Αποκεντρωμένης πως όσοι δικαιούνται ξύλα θα πάρουν

3 Min Read

Προβλήματα παρατηρούνται στη ξύλευση των δημόσιων δασών για τις χειμερινές ατομικές ανάγκες των κατοίκων των ορεινών χωριών της περιοχής καθώς φαίνεται πως οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, που έγιναν προκειμένου να υπάρχουν πιο ξεκάθαρες διαδικασίες, έχουν δημιουργήσει καθυστερήσεις, με το χειμώνα να πλησιάζει.

Το σημαντικό αυτό θέμα ήταν αντικείμενο ανοιχτής σύσκεψης, που διοργάνωσε ο Δήμος Βοίου στο Τσοτύλι με τη συμμετοχή του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Μιχελάκη, του βουλευτή Ν. Κοζάνης Γιώργου Αμανάτιδη και εκπροσώπων των κατοίκων των Κοινοτήτων.

- Advertisement -

Εκφράζοντας το πρόβλημα ο Δήμαρχος Βοίου Χρήστος Ζευκλής εξήγησε πως «το Βόιο έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες σε ξύλευση, πέρα από τα χωρικά, η οποία φέτος δεν πραγματοποιήθηκε γιατί υπήρχαν αλλαγές στο πλαίσιο του νόμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ξύλευση για πολλά χωριά του Βοίου. Ελπίζουμε πως σύντομα τα ξύλα θα φτάσουν εκεί που πρέπει και ιδιαίτερα στους γέροντες μας, που έχουν μεγάλη ανάγκη και αδυνατούν να πανε στο δασος για να ξυλεύσουν οι ίδιοι».

Από την πλευρά του ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Μιχελάκης σημείωσε πως «καταφέραμε ως υπηρεσία (το Δασαρχείο Τσοτυλίου) να είμαστε σε θέση να μοιράσουμε τις ατομικές ανάγκες, στο πλαίσιο της επιστημονικής διαχείρισης του δάσους και χωρίς προβλήματα παρατυπιών…Αυτές τις μέρες αναμένουμε τη συμπληρωματική πίστωση των ατομικών αναγκών από το Υπουργείο. Ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε από τις πιστώσεις του Υπουργείου θα το διαχειριστούμε με πιστώσεις από την Αποκεντρωμένη. Διαβεβαιώνουμε πως όλοι οι κάτοικοι που δικαιούνται θα πάρουν κανονικά τα ξύλα που πρέπει».

Σχετικά με την αιτία της καθυστέρησης ο κ. Μιχελάκης τόνισε πως «η νομοθεσία είναι η ίδια. Το πρόβλημα είχε δημιουργηθεί γιατί οι Δήμοι με τα δημοτικά δάση αλλά και η Διεύθυνση Δασών με τα δημοσία δεν συνέτασσαν τις διαχειριστικές μελέτες που έπρεπε, ώστε να μπορούν τα δάση να διαχειρίζονται σωστά και οι ατομικές ανάγκες να δδίνονται κανονικά και στην ώρα τους. Πλέον από πέρυσι ξεκινήσαμε να δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε από την επόμενη χρονιά, το Μάιο να έχουν καθοριστεί οι ατομικές ανάγκες και τον Ιούλιο να έχει δοθεί η ξυλεία στους δικαιούχους».

 

Μοιραστείτε την είδηση